Persoon

Vanden Bogaerde, Jean

ID
5088
URI
https://id.erfgoed.net/personen/5088

Beschrijving

Jean Van den Bogaerde (1929) behaalde in 1952 het diploma architectuur en stedenbouwkunde aan het Hoger St.-Lucasinstituut in Gent. Hij liep vanaf 1954 stage bij architect Willy Valcke in Gent en bij architect Renzo Zavanella in Milaan. Van 1955 tot 1976 doceerde hij aan Hoger St.-Lucasinstituut in Gent. In 1958 werd hem de Grote Prijs in de wedstrijd van individuele inzendingen toegekend door de Algemene Wereldtentoonstelling van Brussel. In 1961 ontving hij de eerste vermelding in de Prijs Van de Ven. In 1962 kreeg hij de Grote Prijs der St.-Lucasscholen van België en in 1963 de Grote Prijs van Rome. Van 1972 tot 1989 was hij ook als architectuurdocent verbonden aan het Hoger Architectuurinstituut van het Rijk, Antwerpen. Hij realiseerde een 60tal bouwwerken, waarvan ongeveer de helft woningen en nam deel aan talrijke nationale en internationale ontwerpwedstrijden, veelal met niet uitgevoerde ontwerpen. Een overzicht van zijn belangrijkste ontwerpen en realisaties is terug te vinden in Bekaert G., Brame R., Vago P., Jean Van den Bogaerde, architectuur 1955-1989, Gent, 1989. Architect J. Van den Bogaerde schonk zijn archief met talrijke ontwerpplannen aan het Sint-Lucasarchief in Brussel.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Architectenwoning Jean Van den Bogaerde

Brakelstraat 25 (Sint-Martens-Latem)
Jean Van den Bogaerde doceerde aan verschillende instellingen, won diverse prijzen met zijn ontwerpen en nam deel aan tal van architectuurwedstrijden. Hij ontwierp in 1965 zijn eigen woning met een open plan, een eenvoudige rechthoekige plattegrond met symmetrische indeling en een grote flexibiliteit in het gebruik van de ruimten door het gebruik van verplaatsbare of beweegbare panelen.


Brandweercentrum Rodenhuize

Rodenhuizekaai 1 (Gent)
Op 9 mei 1987 nam de stedelijke brandweerdienst het nieuwe gebouwencomplex Rodenhuize in gebruik, gelegen in het industriegebied van Gent, vlakbij de Moervaart. Ontwerper was architect Jean Van den Bogaerde die al in 1973 een eerste voorontwerp maakte.


Het Toreken

Vrijdagmarkt 36 (Gent)
Het Toreken werd tijdens het derde kwart van de 15de eeuw gebouwd als gildenhuis van de huidenvetters of leerlooiers. Van 1980 tot 1983 werd het gerestaureerd en uitgebreid naar ontwerp van Jean Van den Bogaerde, met medewerking van onder andere Romain Berteloot.


Kerk en klooster der ongeschoeide karmelieten of discalsen

Burgstraat 46 (Gent)
De orde der geschoeide karmelieten kocht in 1651 een deel aan van het voormalige Prinsenhof, het zogenaamde Leeuwenhof. In de noordoosthoek van de huidige tuin staat nog een 15de-eeuws bakstenen gebouw dat een restant is van het Leeuwenhof, circa 1440 gebouwd in de tuin van het Prinsenhof. In 1657, schenking van een stuk grond ten noordwesten van de tuin door aartshertog Leopold van Oostenrijk voor het bouwen van een kluis met kapel, gewijd aan de Heilige Leopoldus. De oudste kloostergebouwen dateren van de tweede helft 17de eeuw: de west- en zuidvleugel van 1668, vanaf 1687 uitgebreid met de noordvleugel. De kloostergebouwen zijn gegroepeerd rondom een vierkante kloostergang en toegankelijk via een barok poortje. De huidige barokke kerk werd gebouwd vanaf 1703 naar ontwerp van broeder Leonardus van Langenhove.


Modernistisch appartementsgebouw

Doornakkerstraat 25-29 (Gent)
Appartementsgebouw uit het midden van de jaren zestig naar een ontwerp van Jean Van den Bogaerde met toepassing van modernistische principes zoals dat van de minimumwoning, het open plan en de doorzonning.


Parochiekerk Heilige Bernadette

Sint-Bernadettestraat 7 (Mortsel)
Moderne kerk opgetrokken in beton en baksteen, van 1966 naar ontwerp van Jean Van den Bogaerde en Jan Van Driessche.


Parochiekerk Heilige Familie

Petrus Van der Jeugdlaan (Hamme)
Strakke constructie in baksteen- en betonbouw met verspringende platte daken, naar ontwerp van de architecten Jean Van den Bogaerde, Jos Van Driessche en Lucien Van Kerckhove. Op 02.12.1972 werd de nieuwe parochiekerk ingewijd.


Parochiekerk Sint-Martinus

Dorp (Sint-Martens-Latem)
Gelegen in een ommuurd kerkhof ten oosten van het dorpspleintje in de nabijheid van de Leie. Oudste vermelding in 1121. Vermoedelijk was het een kleine basilicale kerk met achthoekige kruisingstoren en koor, opgetrokken uit Doornikse kalksteen in onregelmatig verband waarvan duidelijk sporen bewaard zijn. Beschadigd tijdens de godsdiensttroebelen van de 16de eeuw en belangrijke verbouwingen en herstellingen in het tweede kwart van de 17de eeuw; vergrotingswerken in 1771-1772.


Tweewoonst van 1966, ontworpen door Jean Van den Bogaerde

Sint Michielsdreef 18-20 (Kraainem)
Vrijstaande tweewoonst, uitgewerkt in spiegelbeeldschema en gelegen in kleine omringende tuin, daterend van 1966 en ontworpen door Jean Van den Bogaerde.


Villa Coigné

Putstraat 11 (Gent)
Modernistische villa onder platte daken volgens een bouwaanvraag van 1961 ontworpen door architect Jean Van den Bogaerde in opdracht van ingenieur Ivan Coigné. De woning werd gerealiseerd door aannemer A. Baert.


Villa Heymans

Nachtegaalstraat 29 (Gent)
De Villa Heymans werd begin jaren 1980 opgetrokken naar ontwerp van architect Jean Van den Bogaerde, met medewerking van Romain Berteloot.


Woning Hoste

Achterleie 29 (Gent)
Modernistische bel-etagewoning van 1962 en één van de eerste gerealiseerde ontwerpen van architect Jean Van den Bogaerde.


Woning Robin

Jozef de Graevestraat 2 (Gent)
Experimenteel aandoende bungalow naar ontwerp van architect Jean Van den Bogaerde, gelegen in een ruime tuin, volgens bouwaanvraag van januari 1975. Volledig symmetrisch uitgewerkt ontwerp in houtskeletbouw van één bouwlaag op een lage, opengewerkte sokkel in baksteen, die vooraan en aan de zijkanten tot terras wordt doorgetrokken. Het vrij complex samengestelde, overkragende schilddak, is op de hoeken voorzien van uitstekende balken die dienst doen als waterspuwers.


Woning Vanhove

Rogier van der Weydenlaan 1 (Gent)
Vrijstaande woning ontworpen door architect Jean Van den Bogaerde volgens een bouwaanvraag van 1955 in opdracht van Marcel Vanhove. Woning Vanhove is één van de vroegste realisaties van architect Van den Bogaerde, desalniettemin getuigt de woning reeds van een voor die tijd vernieuwende vormgeving als een sobere voorloper van de expo-stijl.


Woning Vergote

Pacificatielaan 97 (Gent)
In 1985 ontwierp architect Jean Van den Bogaerde een woning in opdracht van het echtpaar Jozef Vergote - De Sutter. Het hoofdvolume van deze halfopen woning heeft een lessenaarsdak waarvan de schuine lijn verdergezet wordt in de terrasmuur langs de straat. Het parement bestaat uit witgeschilderde baksteen op een plint van blauwe hardsteen.


Thema's

Ontwerper van

Sociale woonwijk Groenerf

Sociale woonwijk van Jean Van den Bogaerde


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vanden Bogaerde [online], https://id.erfgoed.net/personen/5088 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.