erfgoedobject

Stadswoning

bouwkundig element
ID
10615
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10615

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eertijds gekende brouwerij "Den Anker" reeds vermeld in 1565. In het tweede kwart van de 19de eeuw omgevormd tot stokerij voor brandewijn en zoutziederij. In 1867 ingericht als bank. Na de liquidatie in de jaren dertig verbouwd tot textielzaak.

Breedhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, uit het derde kwart van de 19de eeuw. Bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel met dubbelhuisopstand; sobere rechthoekige vensters met ijzeren hekjes en beschilderde lekdrempels. Middenrisaliet met rechthoekige deurvenster in neoclassicistische omlijsting: kroonlijst op gegroefde consoles en ruitmotief op de fries. Hogerop rechthoekige venster in geprofileerde omlijsting met bekronend stucwerk en paneel met twee leeuwen in reliëf (bankembleem). Houten kroonlijst op modillons.

  • MORTELMANS J. & VAN DER WEE H., Een historische wandeling. Het Lierse stadsbeeld in de 18e en 19e eeuw, in 't Land van Ryen, 1963, p. 133-135.

Bron: KENNES H. & WYLLEMAN L. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Lier, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10615 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.