erfgoedobject

Villa in cottagestijl

bouwkundig element
ID
11428
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11428

Juridische gevolgen

Beschrijving

Alleenstaande villa in cottagestijl volgens de bouwaanvraag uit 1912 ontworpen en opgetrokken door de Hobokense aannemer Désiré Van Gasse. Opdrachtgever was Friedrich Heinrich Besecke (Irxleben, 1871-Somme, 1916), een van oorsprong Duitse scheikundige, afkomstig uit Irxleben bij Wolmirstedt in Sachsen-Anhalt.

Friedrich Heinrich Besecke huwde op 12 mei 1899 te Rostock met de van oorsprong Deense Marie (Mieke) Bodemann (Maribo, 1876-München, 1963). Hij was actief in de metallurgische nijverheid van Stolberg, de 'Kupferstadt' in het Rijnland, en vestigde zich in februari 1901 in Hoboken om als scheikundige in dienst te treden bij de latere Métallurgie Hoboken. In 1905 kwam in Verviers het enige kind van het echtpaar ter wereld, dochter Marga Besecke (Verviers, 1905-München, 1989). In 1912 kocht Besecke van de Naamloze Maatschappij Hoboken Centre het bouwperceel op de hoek van de Antwerpsesteenweg en de Maria-Henriëttalei, en liet er vervolgens de villa optrekken door aannemer Désiré Van Gasse. Besecke sneuvelde op 10 september 1916 als Duits officier tijdens de Slag van de Somme. Na de Wapenstilstand onder sequester geplaatst door de Belgische Staat, werd de villa in 1920 door de weduwe Besecke-Bodemann verkocht.

Villa van drie traveeën breed en twee bouwlagen hoog onder een complexe pannen bedaking, breed overstekend op houten consoles. Opstanden in rode baksteenbouw op een hardstenen plint, in combinatie met vakwerkbouw uit houten stijl-en-regelwerk en bepleistering, toegepast in de venstertraveeën en de topgeleding. Kenmerkende puntgevel met houten overkapping en erker in de linker travee, en terugwijkende rechter torentravee met leien spits.

Volgens het bouwplan is de plattegrond georganiseerd rond de monumentale inkom- en traphal, centraal ingeplant aan de tuinzijde, met de inkom in de oksel van het hoofdvolume en de aanbouw rechts. Op de begane grond L-vormige suite van salon, eetkamer en veranda in het hoofdvolume, met de keuken annex pomphuis en wc in de aanbouw. Op de eerste verdieping drie slaapkamers in het hoofdvolume, met de badkamer in de aanbouw. Onder het dak twee mansardes en een zolder.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1006#10991; vreemdelingendossier 996#1800.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa in cottagestijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11428 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.