erfgoedobject

Cine Agora

bouwkundig element
ID
11450
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11450

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Cine Agora
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Aangepast art-nouveau-getint pand van drie bouwlagen onder pannen zadeldak, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Kleurige lijstgevel met bredere en hogere middenpartij, benedenverdieping met open galerij als toegang tot de bioscoop. Diverse muuropeningen. Centraal balkon met vernieuwde leuning.


Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Voormalig café en toneelzaal "Rodenbach" in art-nouveaustijl te dateren omstreeks 1910. Tegelpanelen met bloemmotieven boven de zijportalen droegen de opschriften: "DRANK/ EN/ SPIJSZAAL" en "TOONEEL/ ZAAL/ RODENBACH"; het balkon had een fraaie ijzeren art-nouveau-borstwering. De vroegere gelagzaal en de toneelzaal werden in opdracht van eigenaar Flips ingrijpend verbouwd en verhoogd tot een toneel- en bioscoopzaal met balkon in art-decostijl, naar een ontwerp door de architect Ferdinand Van Mierlo uit 1927. De voorgevel bleef daarbij nagenoeg ongewijzigd: enkel de boogopeningen van de twee middentraveeën werden uitgebroken tot één breed portaal. Van Mierlo realiseerde tijdens het interbellum meerdere bioscopen in Antwerpen, waaronder de verdwenen "Nova" aan de Sint-Bernardsesteenweg.

Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1006#17750.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Cine Agora [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11450 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.