erfgoedobject

Huis Valaarhof

bouwkundig element
ID
11556
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11556

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Valaarhof
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Valaarhof modo Berkenrijs, huis van plaisantie; eerste vermelding opklimmend tot de 16de eeuw. In een schepenakte van 1652 is er reeds sprake van een stenen voorpoort. In 1976 aangekocht door de gemeente. Heden ingenomen door de Rudolf Steinerschool en recent grondig gerenoveerd naar ontwerp van J. Van Elzen van 1983, met onder meer vernieuwing van het houtwerk van vensters en deuren.

Ingang ten noorden: arduinen 18de-eeuwse spiegelboogpoort met schamppalen; bekronend wapenschild van het echtpaar della Faille-van de Werve, die vanaf 1659 het goed beheerden voor hun zoon Melchior-Hyacinthus (1655-1741).

Laat-classicistisch gebouw, vermoedelijk uit het eerste kwart van de 19de eeuw, gelegen in deels ommuurde tuin. Bepleisterde en zalmkleurig beschilderde, rechthoekige constructie, volgens een gravure van A. Van den Eynde (1840) oorspronkelijk van twee, heden van drie bouwlagen onder schilddak (nok loodrecht op de straat, kunstleien). Lijstgevels met klassiek hoofdgestel en rechthoekige vensters op arduinen lekdrempels. Zuidgevel, met dubbelhuisopstand, van vijf traveeën met middenrisaliet, waarin rechthoekige deur tussen pilasters met verdiepte schacht; oorspronkelijk beglaasde vleugeldeur met ijzeren roedeverdeling (heden vernieuwd); hogerop deurvenster met balkon op consoles. Noordgevel gemarkeerd door centrale halfronde traptoren en links rechthoekig 19de-eeuws aanbouwsel van twee bouwlagen onder plat dak.

  • Gemeente-archief Wilrijk, Bouwaanvragen 1983/103.
  • VAN PASSEN R., Geschiedenis van Wilrijk, Wilrijk, 1982, 723-728.

Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Steyaert, Rita; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Huis Valaarhof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11556 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.