erfgoedobject

Villa Huize Bastyns

bouwkundig element
ID
11774
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11774

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Huize Bastyns
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Villa in eclectische stijl van uit het laatste kwart van de 19de of het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Dubbelhuis met verspringende volumes, samen drie traveeën en twee bouwlagen onder in elkaar schuivende, afgewolfde zadeldaken (nok parallel aan de straat, kunstleien). Lijst- en puntgevels van baksteen met dito gele muurbanden, paneelversiering en boogstenen rondom korfbogige muuropeningen; verdiepte inkom waarboven balkon met deels bewaarde balustrade; originele, deels beglaasde vleugeldeur.


Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Ten noorden van de villa, langs de Laakbeek werd een bijgebouw opgetrokken in dezelfde vormentaal als het hoofdvolume. Het wordt weergegeven op de topokaart van 1928 en is opgetrokken uit baksteen, met decoratieve muurbanden van gele steen in de puntgevel en een tandlijst langs de zijgevels. De muuropeningen zijn korfboogvormig, met uitzondering van een vernieuwde rechthoekige poort in de puntgevel. Het houten schrijnwerk met bijzondere roedeverdeling is authentiek en vertoont dezelfde vormentaal als dat van het hoofdvolume. Het afgewolfde zadeldak is bedekt met kunstleien.

  • Topografische kaarten van België, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven in 1928-1950, schaal 1:20.000.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa Huize Bastyns [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11774 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Beerse

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.