erfgoedobject

Hoek- en burgerhuizen in eclectische stijl

bouwkundig element
ID
11797
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11797

Juridische gevolgen

Beschrijving

In spiegelbeeld opgetrokken hoek- en rijhuizen van twee of drie traveeën en twee bouwlagen onder plat of afgewolfd zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen) in eclectische stijl uit het vierde kwart van de 19de of het eerste kwart van de 20ste eeuw. De pendant van nummer 7 werd gesloopt; de afgeschuinde hoek van nummer 9 wordt beschermd door stootpalen.

Bakstenen lijstgevels op gecementeerde plint, verlevendigd met muurbanden, booglijsten en paneeltjes van gele, witte en groene verglaasde baksteen; houten kroonlijst op klossen. Nummer 7 met korfbogige en nummers 8 en 9 met licht getoogde muuropeningen, met gietijzeren rolluikkasten voor de bovenvensters van nummer 9. Origineel houtwerk, onder meer mooie, deels beglaasde deuren, met ijzerwerk en bovenlicht.


Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoek- en burgerhuizen in eclectische stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11797 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Beerse

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.