erfgoedobject

Woning Jacobs

bouwkundig element
ID
11911
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11911

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Jacobs
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Woning van 1989, naar ontwerp van architect L. Jansen. Driegevelwoning van drie bouwlagen onder plat dak met iets achteruit gebouwde, tegen de woning aansluitende garage.

Het bouwvolume is opgevat als een doos met zeer sterk gestructureerde inhoud; vrij gesloten voor- en zijgevel met parement van roze betonsteen; volledig opengewerkte achtergevel. Door het plaatsen van een centrale rij kolommen werd de ruimte verdeeld in gelijke modules van 3,2 x 3,2 meter, die zowel voor de opbouw binnenin als voor het terras werden gebruikt. Deze skeletstructuur laat naast muren ook andere ruimtescheidende elementen (kasten, glazen wanden) toe, alsook de aaneenschakeling in de breedte, diepte en/of hoogte en van binnen naar buiten, van verschillende ruimtes.

Alle glaspartijen en de terrasafscherming werden door stijlen en regels in vierkanten van 80 x 80 centimeter verdeeld.

Horizontale circulatie via een centrale gang op iedere niveau waarop alle deuren uitgeven, op de bovenste verdieping geaccentueerd door een lichtkoepel over de volledige diepte van de woning; een open module met bordestrappen verzekert de verticale circulatie.

  • DE BONT Y., 100 jaar wonen in Turnhout, Architectuur van 1895 tot 1995, Zellik, 1995, p. 105-107.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Woning Jacobs [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11911 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.