erfgoedobject

Kasteel Ropstock

bouwkundig element
ID
12562
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12562

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Ropstock
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Grosso modo rechthoekig kasteel in grote omhaagde tuin gelegen in nieuwe villawijk bij dorpskern. Voor de opbouw van huidig kasteel stond hier een bescheiden huis van plaisantie uit het vierde kwart van de 16de of uit de 17de eeuw (?) met hoeve in traditionele stijl. Oorspronkelijk verblijfplaats van de rentmeester van de Sint-Baafsabdij van Gent.

Met verscheidene vleugels vergroot rechthoekig kasteeltje van twee bouwlagen onder mansardedak (leien) met rechthoekige dakvensters en oeil-de-boeuf, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Bakstenen gebouw op arduinen plint met gebruik van gele baksteen voor vensteromlijstingen, architraaf en hoekstenen. Verscheidene torens, namelijk ronde toren van twee bouwlagen onder spits (leien) aan noordwesthoek; vierkante toren van drie bouwlagen onder plat dak (leien) tegen noordgevel en vierkante van drie bouwlagen onder peerspits (leien) aan noordoosthoek. Driezijdig risaliet aan noordgevel van twee bouwlagen onder balkon met balustrade en postamenten met vazen. Steekboogvormige muuropeningen met borstwering en omlijsting van gele baksteen.


Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n1 (A-He), Brussel - Gent.
Auteurs: Wylleman, Linda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kasteel Ropstock [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12562 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.