erfgoedobject

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

bouwkundig element
ID
12930
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12930

Juridische gevolgen

Beschrijving

Centraalbouw, koepelkerk van 1931-1935 naar ontwerp van Louis de Vooght in neobyzantijnse stijl. Beboomd terrein met grot aan westzijde en omhaagd kerkhof aan noordzijde.

Peter-Jan van Aelst nam in 1884 het initiatief om op zijn grond een grot op te richten naar voorbeeld van de grot van Massabielle te Lourdes; ingewijd op 25 mei 1884. De druk bezochte bedevaartplaats werd in 1924 geschonken aan de kerkfabriek van Edegem. In 1934, plaatsing van een kruisweg door P. de Roeck, ter vervanging van deze van 1884. Kerk naar ontwerp van Louis de Vooght opgericht naast de grot tussen 1931 en 1935. Muurschilderingen van P. Wante uit 1937-39. Beschadigd tijdens Tweede Wereldoorlog. Parochiekerk vanaf 1933 zodat de Sint-Antoniuskerk de status verkreeg van kapelanie.

Kruiskerk met centrale koepel van beton met zelfdragend metalen geraamte uitgevoerd naar ontwerp van ingenieurs Van Himbeeck en W. Kockerols. Driebeukig schip van drie traveeën, aan oostgevel vrijstaande vierkante toren. Transepten van één travee en vlakke sluiting, koor van één rechte travee en halfronde sluiting van vier traveeën. Naast schip en koor rechthoekige vleugels (met magazijn en sacristie).

Bakstenen gebouw onder zadeldaken (leien). Vierkante toren van zes geledingen onder opengewerkte lantaarn met spits (koper). Verdiepte rondboogvormige gevelvlakken en zesde bouwlaag met erkervormige gebogen galmgaten. Boogfries onder daklijst bij schip transepten en koor. Puntgevels schip en transepten met hoekpilasters en verdiept rondboogvormig gevelvlak met drie rondboogvensters. Rondboogportiek aan de zuidgevel van het schip, met brede bordestrap. Koor met travee-indeling door middel van lisenen. Rondboogvensters.

Interieur

Basiliek met bakstenen muren. Rondboogvormige scheibogen op bakstenen pijlers met afgekante hoeken. Koepelgewelven met moerbogen. Koor met kooromgang; rondboogvormige scheibogen op marmeren zuilen en pijlers met kapiteel waarop galerij met rondbogen. Door P. Wante figuratief beschilderd gewelf, alsook bij de halfronde zijkoren in transepten.

  • Provinciaal Archief Antwerpen, Kerken, Edegem, Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en Sint-Antonius, dossiers 1, 4.
  • S.N., La coupole spherique à ossature metallique de l'eglise de Notre-Dame de Lourdes à Edegem, in Bulletin de documentation de l'ossature métallique, Brussel, jaargang II, nummer 1, januari-februari 1933, p. 35.
  • THEYS L., Kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes te Edegem, in K.M.B.A., maandschrift der Koninklijke Maatschappij der bouwmeesters van Antwerpen, jaargang IV, nummer 6, juni 1935, p. 96-99.

Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n1 (A-He), Brussel - Gent.
Auteurs: Wylleman, Linda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De aanbesteding werd door de firma Merckx-Verellen van Antwerpen aangenomen voor het bedrag van 2.900.000 frank.
  • http://www.vrijetijdedegem.be/product.aspx?id=3637 (geraadpleegd op 13 juni 2014)
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12930 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.