erfgoedobject

Burgerhuis Rubenspaleis

bouwkundig element
ID
14936
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14936

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis Rubenspaleis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis Rubenspaleis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Dubbelhuis zogenaamd "Rubenspaleis" van drie traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak met twee dakkapellen (gebogen fronton). Gecementeerde lijstgevel in neoclassicistische stijl, vermoedelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw. Brede middentravee geaccentueerd door gebogen erker op de middenverdieping, een gebogen drielichtvenster in een nis met waterlijst op trigliefconsoles en met imitatiesluitsteen op de bovenverdieping, en een bekronend dakvenster met drie openingen en gebogen kroonlijst. Zijtravee met spiegelboogvensters onder driehoekig fronton, en op de tweede verdieping rondboogvensters met waterlijst waaraan rankwerk hangt. Begane grond voor het eerst gewijzigd in 1928 naar ontwerp van architect F. Staes.

  • Stadsarchief Sint-Niklaas, Modern Archief 3717/5317.

Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis Rubenspaleis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14936 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.