erfgoedobject

Herenhuis naar ontwerp van Jules De Somme

bouwkundig element
ID
14957
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14957

Juridische gevolgen

Beschrijving

Herenhuis met goed onderhouden bepleisterde en geschilderde lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen, in 1868 gebouwd naar ontwerp van architect Jules De Somme voor bankier E. Dupuis. Hoekdammen en middenrisaliet met flankerende pilasters, op de begane grond voorzien van casementen, op de bovenverdieping van spiegels. Horizontale, markerende arduinen plint, zware puilijst en klassiek hoofdgestel bestaande uit gelede architraaf, fries met panelen en gekorniste kroonlijst met tanden en consoles met leeuwenkoppen. Rechthoekige vensters met houten rolluikkasten en lekdrempels op consoles op de begane grond; bovenvensters met afgeronde bovenhoeken en geprofileerde omlijsting met versierde sluitsteen. Middenrisaliet met vleugeldeur bekroond door stuc-reliëf; zwaar arduinen balkon met empiremotieven (palmetten, vrouwenhoofden), gestut door rijk uitgewerkte consoles; bekroning door gebogen fronton. Linkeraanbouwsel van één bouwlaag als autobergplaats.

  • Stadsarchief Sint-Niklaas, Modern Archief 3681/102.

Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis naar ontwerp van Jules De Somme [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14957 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.