erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
14984
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14984

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Enkelhuis met beschilderde bakstenen lijstgevel van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), uit het tweede tot derde kwart van de 19de eeuw. Arduinen onderbouw; bovenverdieping gemarkeerd door kolossale Ionische pilasters. Rechthoekige vensters, gevat in een geprofileerde omlijsting, op de begane grond van arduin, op de bovenverdieping van stuc en voorzien van een uitgewerkte versiering op de plaats van de sluitsteen. Rechthoekig balkon met sierlijk smeedijzeren hek voor de eerste twee traveeën van de middenverdieping. Recenter klein gebogen balkon voor de laatste travee. Klassieke bepleisterde en geschilderde gevelbekroning met gelede architraaf, fries met casementen en houten kroonlijst met klossen en leeuwenkopconsoles.


Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14984 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.