erfgoedobject

Burgerhuis in art-decostijl

bouwkundig element
ID
15151
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15151

Juridische gevolgen

Beschrijving

Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, in art-decostijl van 1928 naar ontwerp van architect August Waterschoot en zijn zoon Leander. Bakstenen lijstgevel rijkelijk voorzien van natuursteen voor onder meer hoge plint, deuromlijsting, erker en muurbanden. Sommige vensters en de deur met sterk afgeschuinde bovenhoeken; bovenlichten met glas in lood. Gebogen erker op de middenverdieping, met rechthoekig drielicht en bekronend balkon met trapsgewijze verspringende borstwering en centraal smeedijzeren hekje. Gevel beëindigd op brede, gekorniste kroonlijst, boven de venstertravee als driehoekig pseudofronton uitgewerkt.

  • Stadsarchief Sint-Niklaas, Modern Archief 3718/5506.

Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in art-decostijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15151 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.