erfgoedobject

Burgerhuis in art-decostijl

bouwkundig element
ID
15197
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15197

Juridische gevolgen

Beschrijving

Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, in art deco, volgens archiefstukken naar ontwerp van architect A. Waterschoot en zijn zoon Leander, van 1929. Bakstenen lijstgevel, vrij bombastisch voorzien van natuursteen aan deuren vensteromlijstingen. Venstertravee gevat in een gevelhoge omlijsting van op elkaar gestapelde balusters. Analoog, doch zwaarder uitgewerkt motief aan de rechthoekige vleugeldeur met gebogen bovenlicht met gesculpteerde versiering en glas in lood. Rechthoekige vensters en gebogen erker op de middentravee, bekroond door een balkon met drie smeedijzeren hekjes. Gevel beëindigd op vlakke natuurstenen fries en zware, met geometrische patronen versierde houten kroonlijst.

  • Stadsarchief Sint-Niklaas, Modern Archief 3723/6021.

Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in art-decostijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15197 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.