erfgoedobject

Kapel van het slotklooster zusters karmelietessen

bouwkundig element
ID
15229
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15229

Juridische gevolgen

Beschrijving

Slotklooster der zusters karmelietessen, ook genaamd theresianen, voor zover als zichtbaar, bestaande uit een ruime kapel aan de straatzijde en een kloostergang op nagenoeg vierkante plattegrond met binnentuin; kleine voortuin aan de straatzijde, afgesloten door een laag bakstenen muurtje. Het klooster werd hier op 25 maart 1846 gesticht.

Kloostergang

Uiterst eenvoudige bakstenen constructie van twee bouwlagen onder zadeldaken (kunstleien), van 1847. Beluikte rechthoekige vensters op arduinen lekdrempels.

Kapel

Ruime eenbeukige bidplaats van vijf traveeën onder zadeldak met smeedijzeren kruis, gebouwd in 1857 op de rooilijn van de straat en toegankelijk voor het publiek. Lange straatgevel met ruime rondboogvensters met ijzeren roedeverdeling; modern rechthoekig glasraam onderaan in de laatste travee. Voorpuntgevel met rondbogige vleugeldeur en grote oculus met sierlijk ijzeren traceerwerk in de geveltop.

Interieur in 1967 volledig gemoderniseerd. De slotzusters wonen de erediensten bij vanuit een afgesloten ruimte links naast het altaar.

  • Bibliotheca Wasiana, map 955.
  • Kloosterarchief.

Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het klooster met onder meer de kloostergang van 1847 werd gesloopt en alleen de kapel is min of meer behouden. De ruime rondboogvensters met ijzeren roedeverdeling en het moderne glasraam in de lange straatgevel van de kapel werden deels gedicht.

Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapel van het slotklooster zusters karmelietessen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15229 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.