erfgoedobject

Villa bij Hof van Belsele

bouwkundig element
ID
15272
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15272

Juridische gevolgen

Beschrijving

Villa in ruime tuin, horend bij het Hof van Belsele; gietijzeren hek aan de straatzijde. De villa bestaat uit twee tegen elkaar gebouwde woonhuizen: nummer 110 uit het tweede tot derde kwart van de 19de eeuw en haaks tegen de linkerzijgevel, nummer 108 vermoedelijk van 1906 naar ontwerp van architect Stephan Mortier.

Nummer 108. Bakstenen gebouw van twee bouwlagen onder mansardedak (nok loodrecht op de straat, leien) met op het midden van de nok een klokkentorentje. Segmentboogvensters met arduinen lekdrempels. Voorpuntgevel met rondbogige beeldnis met zandstenen hoekblokken, sierlijke waterlijst, madonnabeeld en spreuk "Spes nostra salve".

Nummer 110. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, leien) met centrale dakkapel en klokkentorentje op de nok. Rechts twee traveeën ingenomen door vijfzijdige erker onder tentdak. Rechthoekige muuropeningen. Deur in arduinen omlijsting met rechte waterlijst op slanke, gegroefde voluutconsoles; bovenlicht met sierlijke ijzeren roedeverdeling. Voor de linker drie traveeën van de verdieping, een rechthoekig balkon met sierlijk bewerkte smeedijzeren borstwering.

Tegen de achtergevel: afdakje van drie traveeën op gietijzeren zuiltjes.


Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Kasteeldomein Hof van Belsele


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa bij Hof van Belsele [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15272 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.