erfgoedobject

Het Rommelaere Instituut

bouwkundig element
ID
20020
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20020

Juridische gevolgen

Beschrijving

Het Rommelaere Instituut voor gezondheidsleer en bacteriologie, met oostvleugel in de Hospitaalstraat, noordvleugel in de Apotheekstraat (nummer 5) en zuidvleugel in de Jozef Kluyskensstraat (nummer 27-29), werd in eclectische stijl, met voornamelijk neogotische inslag, ontworpen door architect Louis Cloquet tussen 1900 en 1905.

Het werd als een geheel ontworpen met het Pharmacodynamisch Instituut en Physiologisch Instituut. Ontworpen als medische instituten werd voornamelijk aandacht besteed aan de binneninrichting in functie van de wetenschap. Ze werd geconcipieerd door de directeurs van de verschillende instituten. Ook de buitenarchitectuur was didactisch opgevat door de enorme verscheidenheid in materiaalgebruik en constructieprocedés. Alhoewel als afzonderlijke instituten ontworpen met elk een eigen ordonnantie vormen ze een harmonisch en goed behouden geheel ondanks de inwendige functieverschuiving van sommige delen. De gebouwen, met voornamelijk neogotische vormgeving (met trapgevels met pinakels en lantarentjes, gebogen nissen waarin de kruisvensters met versierde ontlastingsbogen gevat zijn) zijn opgetrokken uit rode baksteen met decoratief gebruik van kleurige materialen: blauwe hardsteen voor plint of onderbouw, gele zandsteen voor vensteromlijstingen en hoekblokken, geblazen groen Falconnierglas voor de boogvelden en vergulde en azuurkleurige geglazuurde tegels voor bekronende lantarentjes.

Het Rommelaere Instituut op U-vormige plattegrond en met drie bouwlagen is voornamelijk gekenmerkt door de door steunberen sterk geritmeerde oostvleugel met alternerende getrapte dakvensters en gesculpteerde boogvelden op de bovenste verdieping. Brabants getinte zijtrapgevels. De noordvleugel is gemarkeerd door een brede deurtravee uitlopend op een plompe achthoekige toren onder leien bedaking.

Links, aanleunende trapgevels en toegang tot een binnenplaats vanwaar het centraal paviljoen en meteorologische toren zichtbaar zijn. De zuidvleugel met drie gekoppelde centrale dakvensters omvat heden de "Dienst voor veiligheid en gezondheid" en de "Bedrijfsgeneeskundige dienst". De lage aanleunende gebouwen in de Jozef Kluyskensstraat verlenen toegang tot de "Laboratoria voor Toxicologie en gerechtelijke geneeskunde". Een arduinen poortgebouw met puntgevel is in het boogveld gedateerd "1905".

Professor Van Ermengem ontwierp de inrichting van het Rommelaere Instituut met voor die tijd vrij revolutionaire procedés voor verlichting, verwarming, verluchting en hygiëne.

  • LAFOLLYE P. 1903: Les nouveaux instituts de l'université de Gand, Bulletin de la Société des Architectes diplômés par le Gouvernement, Parijs.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Zuid-West, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het gebouw werd in 1898 door ingenieur architect Louis Cloquet ontworpen in neogotische stijl en wordt gekenmerkt door het polychrome en gevarieerde materiaalgebruik en de didactisch aangewende bouwvormen en technieken.

  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier OO000924, Rommelaere Instituut en Fysiologisch Instituut (S.N. 1995).
Auteurs: May, Laura
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Is deel van
    Blindenhuis Van Caeneghemgesticht en Pharmacodynamisch Instituut met omgeving

  • Is gerelateerd aan
    Albert Baertsoenkaai

  • Is gerelateerd aan
    Pharmacodynamisch Instituut

  • Is gerelateerd aan
    Physiologisch Instituut


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Het Rommelaere Instituut [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20020 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.