erfgoedobject

Domein Blaasveld: Sint-Franciscus-Xaveriuskapel

bouwkundig element
ID
200797
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200797

Juridische gevolgen

Beschrijving

Op het domein van het verdwenen kasteel van Blaasveld, in het natuurgebied 'Het Broek', staat een kapel gewijd aan Sint-Franciscus.

Historiek

De Sint-Franciscuskapel behoorde mogelijk bij het verdwenen kasteel van Blaasveld, waarvan het domein deel uitmaakt van het waardevolle natuurgebied Het Broek.

De kapel zou volgens de literatuur in 1807 opgericht zijn. Indien deze datering klopt, maakt de gotische vormgeving van deur en vensters, als deze oorspronkelijk zijn, van dit gebouwtje wel een zeer vroeg voorbeeld van neogotiek. Een verklaring ligt mogelijk in het feit dat de kapel zou teruggaan op de slotkapel van het verdwenen kasteel.

Beschrijving

Het polygonale grondplan van de kapel wijkt af van de traditionele vorm van kapellen. De kapel is opgetrokken uit baksteen en is deels gecementeerd. De gevels worden gemarkeerd door steunberen en het rechthoekig uitspringend westelijk koor. De oostgevel is een puntgevel. De kapel is voorzien van een leien bedaking. De gevelvlakken worden doorbroken door spitsboogvensters met ijzeren roeden in beschilderde omlijstingen. De deur is ook spitsboogvormig en heeft een engelenkop op de makelaar.

In het bepleisterde en beschilderde interieur met koepelgewelf ziet men een geschilderd altaarstuk met de voorstelling van Sint-Franciscus Xaverius. De 14de-eeuwse altaarsteen zou afkomstig zijn uit de slotkapel van het kasteel. Verder is er nog een altaarstuk met de voorstelling van Sint-Franciscus Xaverius, een 16de-eeuwse missionaris in Oost-Azië. Bij sommige auteurs wordt dit stuk verkeerdelijk als 14de-eeuws gedateerd.

  • Beschermingsdossier DA002104, Venusstraat: Sint-Franciscuskapel (S.n., s.d.)
  • AERS W. 1999: Beschermd cultuurpatrimonium in de provincie Antwerpen, 1997-1998, Turnhout, 121.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Domein Blaasveld: Sint-Franciscus-Xaveriuskapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200797 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.