erfgoedobject

Stadswoning

bouwkundig element
ID
205090
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205090

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Karakteristiek woonhuis uit het begin van de 20ste eeuw (nummer 205) met bekiezeld voortuintje en rechts aanpalend een later aangebouwd gedeelte (nummer 203). Het woonhuis werd opgetrokken in opdracht van Pieter De Greef-Hanssens, bediende. Enkelhuis van twee traveeën, een souterrain en twee bouwlagen onder mansardedak (leien en pannen) met de nok parallel aan de straat, kadastraal ingetekend in 1910. Kleurrijke lijstgevel bestaande uit een breed vensterrisaliet links, uitlopend op een puntvormig dakvenster, en een smalle deurtravee rechts, gemarkeerd door het decoratieve gebruik van contrasterende materialen als rode en witte baksteen en blauwe hardsteen. Sterk gevarieerde muuropeningen met erker links boven als resultaat van een vrij recente verbouwing. Qua uitzicht aansluitend bedrijfs(?)gebouw, kadastraal geregistreerd in 1930: tuitgevel getypeerd door een nagenoeg gevelhoog rondbogig spaarveld met opvulling van gele baksteen en gevarieerde muuropeningen. Aandak, top- en schouderstukken uitgewerkt in blauwe hardsteen.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Drogenbos, afdeling I, 1910/8, 1930/20.

Bron: KENNES H. met medewerking van DAVELOOSE B. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Drogenbos, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB9, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205090 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.