erfgoedobject

Bedrijvenpark Amadeus Square

bouwkundig element
ID
205125
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205125

Juridische gevolgen

Beschrijving

Bedrijvenpark uit het begin van de eenentwintigste eeuw, bestaande uit een ensemble van vier nagenoeg identieke, parallel ingeplante kantoorgebouwen en een bedrijfsgebouw naar ontwerp van Karel Lowette (Architectuurbureau bvba Lowette te Brussel). Multifunctionele gebouwen van drie bouwlagen met rechthoekige vensterregisters onder plat dak. Aan de zuidzijde wordt elk gebouw gekenmerkt door een ronde overkraging.

De centrale ingang in het midden van de zijkanten vertoont een opvallend grote glaspartij en beantwoordt aan de nood van opdeling van de gebouwen. De architect realiseerde hier een subtiele differentiatie door de metalen buitengevelbekleding van de inkompartijen telkens te variëren; het eerste gebouw werd in koper uitgevoerd, het tweede in gepatineerd zink, het derde in aluminium en het laatste in natuurzink. De gebouwen zelf bestaan uit een brandveilig stalen skelet met aan de buitenzijde gegalvaniseerde kolommen; de gevelelementen bestaan uit prefabbeton met daarop isolatieplaat die bepleisterd en beschilderd werd.

  • VANDER HAEGEN W., Multifunctionaliteit centraal in Amadeus Square Drogenbos, in Bouwen aan Vlaanderen, editie Antwerpen, Vlaams-Brabant en Brussel, jaargang 4, nummer 2, juli 2003, p. 90-94.

Bron: KENNES H. met medewerking van DAVELOOSE B. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Drogenbos, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB9, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Bedrijvenpark Amadeus Square [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205125 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.