erfgoedobject

Rusthuis Sint-Amandus

bouwkundig element
ID
205577
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205577

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rusthuis Sint-Amandus
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Achterin gelegen gebouwencomplex fasegewijs tot stand gekomen. Op het primitief kadasterplan (circa 1829) is bebouwing weergegeven. In 1848 wordt een boerenwoning en een schuur gebouwd na de afbraak van de oudere hoevegebouwen. De boerenwoning wordt uitgebreid met geïncorporeerde stalling en bakhuis in 1862. De schuur wordt vergroot en heringericht als blekerij en watermolen. Ten noorden van de schuur wordt een nieuw, groot landgebouw opgetrokken. Het looghuis wordt uitgebreid in 1868.

Op de plaats van het huidige rusthuis: twee kleine woonhuisjes die volledig worden herbouwd in 1865. Links ervan wordt een haakse fabrieksvleugel gebouwd. De fabrieksvleugel wordt vergroot en opgesplitst in een "vlasspinderij en een stoomgraenmolen". Er worden twee bijkomende magazijnen opgetrokken. In 1875 worden de twee fabrieksgebouwen kadastraal verenigd. Ook het huis en een magazijn dat nu is heringericht als paardenstal worden kadastraal verenigd. Bij de mutatie van 1967 is de fabriek al in gebruik als godshuis. In dit jaar wordt ze vergroot met een oostelijke vleugel en een achterliggend gebouw na afbraak van een ouder. Het gebouw wordt nu omschreven als rustoord.

De oudste vleugel van het rusthuis is een restant van de vroegere blekerij. Het is een imposant volume van veertien traveeën en twee bouwlagen onder een pannen schilddak. De donkerrode verankerde bakstenen lijstgevel wordt verticaal belijnd door de doorgetrokken traveenissen boven aan afgewerkt met een rondboognis. De gevels zijn opengewerkt met rechthoekige muuropeningen.

De aan de straat gelegen bejaardenwoningen dateren uit de jaren 1980.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Wingene, 1848/67, 1862/11, 1865/97, 1872/30, 1875/17, 1876/22, 1967/66.

Bron: GILTÉ S. & BAERT S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Rusthuis Sint-Amandus [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205577 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.