erfgoedobject

Begijnenhuis Heilige Livinus

bouwkundig element
ID
207100
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207100

Juridische gevolgen

Beschrijving

Woning met vermoedelijk oudere kern, volgens de jaarankers "1693" verbouwd of grotendeels vernieuwd.

Enkelhuis van drie traveeën, twee kamers diep met twee bouwlagen onder vernieuwd pannen zadeldak (1990-1992) met nieuw getrapt dakvenster. Verankerde gewitte bakstenen voorgevel op gepikte plint met hergebruikte zandsteenblokken; 19de-eeuwse rechthoekige vensters op hardstenen dorpels en links rechthoekige groengeschilderde deur met gedeeld bovenlicht en naamplaatje.

Verankerde bakstenen achtergevel, gewit op de begane grond, met getraliede rechthoekige vensters, links met bewaarde sponning en luikduimen, vernieuwde bovenvensters en aflijnende overhoekse muizentandfries onder de hanggoot. Aangebouwde achterkeuken achter de gang.

Interieur met in de hal nog de oorspronkelijke steektrap met zware balusterleuning en trappaal. Onder de trap, originele kelderdeur naar de kelder met tongewelf en rode tegelvloer. Erboven opkamer met originele paneeldeur met koperen klink, rode tegelvloer en gepleisterd plafond met moerbalk op natuurstenen console en lijsten. Bewaarde achterdeur in zandstenen omlijsting met sponning en lateiconsooltjes, onder geprofileerde waterlijst. Op de bovenverdieping, deels bewaarde houten wand en bovenlicht in glas-in-lood en trapkast met originele opgeklampte deur en wenteltrap met achthoekige trappaal.

Achter in de tuin, gewitte bakstenen berging en kolenhok met hergebruikte opgeklampte binnendeuren onder lessenaarsdak.

  • Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • DHANENS E., Dendermonde, in Inventaris van het kunstpatrimonium van Oostvlaanderen, IV, Gent, 1961, p. 183-199.
  • STROOBANTS A., Dendermonde 1898-1914 op oude prentbriefkaarten, Dendermonde, 1995.
  • STROOBANTS A., PÉE L. & VAN WEYENBERGH A., 700 jaar Begijnhof, Dendermonde, 1988.
  • STROOBANTS A., Gids voor het Sint-Alexiusbegijnhof en het Begijnhofmuseum van Dendermonde, Dendermonde, 2006, p. 74-75.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Sint-Alexiusbegijnhof


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Begijnenhuis Heilige Livinus [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207100 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.