erfgoedobject

Herberg 't Paradijs

bouwkundig element
ID
207925
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207925

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg 't Paradijs
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige herberg " 't Paradijs", opgetrokken in het midden van de 17de eeuw, verbouwd in de tweede helft van de 20ste eeuw, thans verdeeld in dokterspraktijk en woning met fietsenhandel.

Historiek

De oorspronkelijke woning is opgetrokken of verbouwd in 1663, zie jaarankers in de oostelijke zijgevel. Het volume komt voor op de Ferrariskaart (1770-1778) en het primitief kadasterplan (1817). Circa 1830 is de woning eigendom van burgemeester Jean-Baptiste Vercruysse. Ten westen staat een landgebouw op L-vormig grondplan. Rond 1850 wordt het pand verkocht aan Bonfils Degrendele, burgemeester van Handzame, die een opdeling maakt in twee huizen. Minstens vanaf de jaren 1870 in gebruik als herberg, zie eigendom van brouwer Victor Vanden Bussche. In 1910 wordt volgens kadaster ten westen op de binnenplaats een losstaande smidse bijgebouwd. In 1921 wordt een westelijke uitbouw afgebroken en worden de twee huizen herenigd. Op een oude postkaart (circa 1900) wordt de woning afgebeeld met beraapte gevels, met bepleisterde vierkante muuropeningen. Op dat moment bezitten op de manke oostgevel drie muuropeningen op de verdieping en zolder nog een houten kruis- en kleine roedeverdeling, op de onderste bouwlaag zijn reeds zesvlaks-schuiframen geplaatst, voorzien van luiken. Van de haakse vleugel is de verschillende nokhoogte te onderscheiden. De puntgevels bestaan uit aandaken met vlechtingen. Op een afbeelding uit het midden van de 20ste eeuw is de noordelijke zijpuntgevel vernieuwd, met integratie van een groot winkelraam. Het schrijnwerk is vervangen door T-ramen, onderaan met nieuwe luiken. Op de aanbouw onder lessenaarsdak hangt de driehoekige houten gevelkapel met Mariabeeld (thans nog bewaard).

In de tweede helft van de 20ste eeuw wordt de woning gerenoveerd, waarbij een nieuw baksteenparement wordt geplaatst en schrijnwerk vervangen. Daarbij worden ook de muuropeningen licht gewijzigd.

Beschrijving

Vrijstaand volume van twee bouwlagen, onder zadeldaken in Vlaamse pannen. Noord-zuidvleugel met nokverspringing, oostvleugel met mank zadeldak. Noord-, oost- en westgevels met nieuw parement, zuidelijke zijgevel nog oorspronkelijke baksteen, witgekalkt en met twee getoogde zoldervensters met ijzeren roedeverdeling. Vlechtingen vernieuwd. Rechthoekige muuropeningen met nieuw schrijnwerk. Oostelijke gevel met aandak en jaartalankers "1663".

Houten driehoekige beglaasde gevelkapel (vernieuwd) met beeldje Onze-Lieve-Vrouw met Kind.

Interieur. Deels behouden café-inrichting uit het derde kwart van de 20ste eeuw, met enkele oudere elementen als houten lambrisering uit het interbellum. Gewijzigde ruimte-indeling en structuur, wegens opdeling in twee wooneenheden.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1851/3, 1905/22, 1911/2, 1921/2.

Bron: SANTY P. & BOONE B., met medewerking van CALLAERT G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie, deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herberg 't Paradijs [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207925 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.