erfgoedobject

Landhuis met grote omringende tuin

bouwkundig element
ID
208793
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208793

Juridische gevolgen

Beschrijving

Landhuis daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw (kadastraal geregistreerd in 1876) en gelegen in een grote tuin. Ten noorden éénlaags bijgebouw (in oorsprong koetshuis en broeikas). Rond 1887 werden er grote broeikassen rechts achteraan het landhuis gebouwd, deze zijn nu verdwenen. Getuige van de oorspronkelijke verspreide residentieel-landelijke bebouwing aan de steenweg.

Onderkelderd landhuis op vierkante plattegrond, drie traveeën en twee bouwlagen onder leien tentdak bekroond door een torentje met piron. Dakkapellen, bekroond door fronton, onder zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op grijsgeschilderde plint, gemarkeerd door een op een puntgevel uitlopend centraal deurrisaliet afgelijnd met geblokte lisenen, herhaald op de hoeken.

Steekboogvormige vensters en deur in geriemde omlijstingen, rondboogvormig voor het centrale venster van de bovenste bouwlaag. Het schrijnwerk is bewaard.

De verhoogde begane grond was oorspronkelijk waarschijnlijk toegankelijk via een bordestrap met eronder de dienstingang, die nu aangepast is tot hoofdingang.

Omringende omhaagde tuin met enkele imposante bomen.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Kraainem, Sectie C, 1876/6, 1887/11.

Bron: THOMAS H. met medewerking van KENNES H. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Kraainem, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB11, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Thomas, Hans
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Landhuis met grote omringende tuin [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208793 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.