erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
210475
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/210475

Juridische gevolgen

Beschrijving

Achterin gelegen hoeve ten noorden van de Ruidenbergstraat. Poel bij de erfoprit. Grotendeels onverhard erf met losstaande bestanddelen. Ten noorden van de hoeve, nieuwe nutsgebouwen.

De hoevesite is niet aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), alhoewel in een balk van de schuur het jaartal "1759" aangeduid is. De hoevesite is wel reeds aangeduid op het primitief plan (circa 1835), op dat moment is Karolus Sys, landbouwer uit Ichtegem, eigenaar: boerenhuis met ten oosten ervan parallel een schuur ingeplant op een groot erfperceel met boomgaard, rondom het huis drie kleinere nutsgebouwen, ten noorden van het huis een groot tuinperceel. Circa 1835 erfoprit vanaf de Diksmuidebaan. In 1897 wordt het huis vergroot aan de oostzijde, ook een landgebouw ten noorden van het huis wordt vergroot.

Ten westen van het erf, boerenhuis met geïncorporeerde stalling, op T-vormige plattegrond. Op het primitief kadasterplan is als dusdanig reeds een L-vormige plattegrond aangeduid. Het oudste deel van het boerenhuis is het gedeelte met geïncorporeerde stalling parallel met de schuur: rode baksteenbouw onder zadeldak (rode Vlaamse en mechanische pannen), getoogde en rechthoekige muuropeningen onder strek. In de erfgevel, onder meer bewaarde kozijndeur. In de achtergevel, klein kozijnvenstertje met diefijzers, deur onder strek van gele baksteen, een restant van een houten balk verwijst mogelijk naar een versteende vakwerkbouw. Het zuidelijke deel van het huis met T-vormige plattegrond, dateert in zijn huidige vorm van 1897 (oostelijk deel) en het eerste kwart van de 20ste eeuw (westelijk deel): rode baksteenbouw onder zadeldak, aan de westelijke zijde gemansardeerd (rode mechanische en Vlaamse pannen). Getoogde muuropeningen onder strek, in de achtergevel opkamer, in het gevelveld van de zijgevel, laadvenster en katrol.

Het oudste deel van het huis bewaart enkele interessante interieurelementen, zoals onder meer een moerbalk met geprofileerde balkconsole.

Ten noorden van het boerenhuis, kleine stalling van circa 1897: rode baksteenbouw onder zadeldak (rode Vlaamse pannen). Rechthoekige muuropeningen onder strek.

Ten oosten van het erf, dubbele dwarsschuur met geïncorporeerde stalling. Baksteenbouw onder zadeldak (golfplaten ter vervanging van strodak), geknikte dakoverstek, mank aan de achterzijde, aanbouwen onder lessenaarsdak. Het groot aantal muurgedeelten in recente baksteen en betonsteen wijst op de verstening van de langse gevels, die oorspronkelijk wellicht in stijl- en regelwerk met beplanking opgetrokken waren (een klein stukje van deze beplanking is bewaard in de achtergevel). De verstening van de stalling (erfzijde) dateert echter reeds uit het einde van de 19de eeuw of het begin van de 20ste eeuw zie baksteentype. Schuurpoorten onder verhoogde dakoverstek, waarvan een aantal dichtgemetseld. Geelbakstenen rechter zijgevel met uilengat.

Binnenin bewaart de schuur wanden in stijl- en regelwerk (betonstenen tegen geplaatst). De kapconstructie bestaat uit ankerbalkconstructies met pen- en gatverbindingen waarop de eenvoudige kapconstructie rust. In één ankerbalk (wellicht ter hoogte van poortdoorrit) is een inscriptie en het jaartal "1759" ingekerfd (mogelijk recuperatie). De tussenstijl van de ankerbalkconstructie is ter hoogte aan de achterzijde verhoogd om de dakconstructie van het mank zadeldak te dragen.

Links (ten noorden) bij de schuur aansluitend nutsgebouw van twee bouwlagen onder zadeldak (golfplaten), naar verluidt nutsgebouwen.

Ten westen van het boerenhuis, wagenhuis, als volume reeds aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1841). Kleine halfopen constructie onder schilddak (rode Vlaamse pannen en golfplaten ter vervanging van stro). Wagenschuur met één zijbeuk. Zijbeuken mogelijk ten gevolge van uitlenging. Eén wand met stijl- en regelwerk en beplanking is bewaard, andere wanden zijn echter vervangen door golfplaten en baksteenmuur. Vervallen toestand.

Ten westen van het wagenhuis, klein nutsgebouw in stijl- en regelwerk met beplanking en onder golfplaten zadeldak. Vermoedelijk 19de-eeuws, echter niet aangeduid op kadasterplannen.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Ichtegem, 1897/19, 1930/28, 1931/40.

Bron: GILTÉ S. & VANNESTE P. met medewerking van BAERT S., BOONE B. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ichtegem, Deelgemeenten Bekegem en Eernegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL48, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/210475 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.