erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
211633
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/211633
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Langs een zijweg (landwegel) van de Brugsesteenweg gelegen hoevetje met begin-20ste-eeuwse gebouwen op oudere site.

Op het primitief kadasterplan (circa 1830) wordt één volume afgebeeld, in 1862 aangevuld met een schuur. In 1911 worden de bestaande gebouwen door de landbouwersfamilie Van Compernolle-Vandendriessche afgebroken en vervangen door de huidige woning en een kleiner volume tegen de westelijke perceelgrens. In 1939 wordt ten zuiden van het erf een schuur opgetrokken.

Woonhuis uit verankerde rode bakstenen ten oosten van het erf. Getoogde muuropeningen met bewaarde ramen met grote roedeverdeling, behouden luiken in de achtergevel. Klein venstertje (stal?) in de gevel aan zuidzijde. Aanbouw onder lessenaarsdak ten noorden. Ten zuiden van het erf een verankerde roodbakstenen schuur onder zadeldak in mechanische pannen, met een dakoverkraging steunend op kardoezen. Rechthoekige muuropeningen onder betonlateien.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Pittem, 1911/13, 1939/20.

Bron: DEVOOGHT K. & SANTY P. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Pittem met deelgemeente Egem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL49, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het boerenhuis werd in 2013 afgebroken voor een nieuwbouw. De ensemblewaarde van deze hoevesite met recente gebouwen is daardoor verstoord.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/211633 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.