erfgoedobject

Hoeve Ter Gracht

bouwkundig element
ID
211656
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/211656

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Ter Gracht
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Historische hoeve "Ter Gracht", bestaande uit voornamelijk 19de-eeuwse hoevegebouwen, op oudere site.

Als centrum van de gelijknamige heerlijkheid wordt de hoeve naar verluidt voor het eerst vermeld circa 1470. Met een deels omwald woonhuis en een landgebouw langs de straat afgebeeld in het landboek van Pittem van 1761. Het primitief kadasterplan (circa 1830) laat een zelfde gebouwenconstellatie zien, uitgebreid met een vijftal bijgebouwtjes. In 1862 noteert het kadaster verbouwingen aan de pachthoeve, daterend van enkele jaren voorheen. Het woonhuis wordt gedeeltelijk herbouwd en het landgebouw langs de straat en enkele kleine volumes afgebroken. Het landgebouw wordt aan westzijde van het perceel herbouwd en het bakhuis in de weide ten oosten vergroot. In 1875 wordt het woonhuis opnieuw gedeeltelijk herbouwd en vergroot.

Hoeve met losstaande bestanddelen in L-vormige opstelling rond een begraasd erf met enkele fruitbomen, toegankelijk via een ijzeren hek tussen witbeschilderde bakstenen pijlers met een gepekte plint. Ten noorden een woonhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (golfplaten). Verankerde rode baksteenbouw waarin getoogde muuropeningen onder strek voorzien van houten T-ramen. Roodbakstenen landgebouwen onder pannen zadeldaken, onder meer een ten westen van het woonhuis gelegen stalletje onder zadeldak met verspringende nok, met zolderluik onder klimmende bedaking. Licht getoogde muuropeningen, waaronder één gedicht en enkele gewijzigd en onder betonlatei. Haaks op het woonhuis ingeplante schuur ten westen van het erf, met twee groenbeschilderde houten poorten (doorritten) en wagenhuis onder dito beplanking aan zuidzijde, laadluik onder de dakoverstek, enkele gedichte en enkele later ingebrachte of gewijzigde muuropeningen.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Pittem, 1862/124, 1876/6.
  • Rijksarchief Brugge, Gemeente Pittem. Oud Archief, nr. 28/6: "Nieuwe ommelooper ende terrier der prochie van Pitthem", door D. Seghers, 1761, kaart 35.

Bron: DEVOOGHT K. & SANTY P. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Pittem met deelgemeente Egem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL49, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Ter Gracht [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/211656 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.