erfgoedobject

Cichorei-ast Gotelaere

bouwkundig element
ID
211759
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/211759

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Cichorei-ast Gotelaere
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige cichorei-ast Gotelaere, thans bedrijf "Dobbels Quality" en eventlocatie "Chic O' Ray".

In 1833 wordt hier een oliemolen opgericht, aangedreven door paarden. De "peerdenoliemolen", circa 1840 uitgebreid met een "pakhuis en plaets" ten noorden, verliest in de loop van de 19de eeuw zijn oorspronkelijke functie. In 1889 worden de toen als "huis" en "schuur" omschreven volumes kadastraal verenigd en omgevormd tot cichorei-ast. De ast stond in de 20ste eeuw gekend als "den ast Gotelaere" en werd in het begin van de 21ste eeuw onder leiding van architect X. Donck (Deinze) verbouwd met invulling van de huidige functies.

Roodbakstenen volume van twee bouwlagen getypeerd door lange ankers, onder een zadeldak in zwarte Vlaamse pannen. De vrij gesloten gevel langs de Fonteinestraat, werd in de tweede helft van de 20ste eeuw opengewerkt door regelmatig geplaatste vensters, op het gelijkvloers getoogd. De oorspronkelijke poortopening en het bovengelegen laadluik rechts in de gevel bleven herkenbaar. De oostelijke zijgevel heeft getoogde vensters onder een druiplijst in de top.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Pittem, 1835/15, 1840/7, 1889/30.
  • VERMEULEN J., Oude foto's van Pittem en Egem, Pittem, 2003, 2 delen.

Bron: DEVOOGHT K. & SANTY P. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Pittem met deelgemeente Egem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL49, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Cichorei-ast Gotelaere [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/211759 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.