erfgoedobject

Herberg De Kroon

bouwkundig element
ID
211780
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/211780

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg De Kroon
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Herberg "De Kroon", huidig volume met classicistische kenmerken vermoedelijk opklimmend tot het eind van de 18de-begin van de 19de eeuw.

Bebouwing op deze plaats waarneembaar op het renteboek van de heerlijkheid Pittem uit 1622. De herbergnaam wordt reeds vermeld in 1649. Afgebeeld op het primitief kadasterplan (circa 1830) en circa 1862 gedeeltelijk herbouwd en verenigd met de achteraanbouw. Tijdens de 19de eeuw in bezit van de brouwersfamilie Vermander. Half vrijstaand pand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak in mechanische pannen. Grijsbeschilderde bepleisterde lijstgevel waarin getoogde muuropeningen, deels voorzien van bewaard houtwerk (T-ramen op de verdieping). Witstenen onderdorpels. Plint en deuromlijsting rond de rondbogige toegang uit blauwe hardsteen. Daklijst met halfrond profiel en pseudo-modillons, onder een vernieuwde gootlijst uit kunststof. Zijgevel met kleine rode bakstenen in kruisverband. Interieur met balkenroostering en bewaarde rondbogige nissen, gevat binnen een uitspringende omlijsting voorzien van lijstwerk en figuratieve afbeeldingen van engelen en putti begeleid van festoenen en rankwerk.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Pittem, 1862/36.
  • DEVOLDERE W., Een terugblik op de Markt van Pittem, in Het gemeentelijk infoblad Pittem-Egem, jg. 4, nr. 4, 2005, p. 16-17.

Bron: DEVOOGHT K. & SANTY P. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Pittem met deelgemeente Egem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL49, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herberg De Kroon [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/211780 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.