erfgoedobject

Vlasfabriek en vlasserswoning

bouwkundig element
ID
211787
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/211787

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige vlasserswoning, als naoorlogse verbouwing van een eind-19de-eeuwse site, met tegenover gelegen vlasfabriek uit 1948.

De geschiedenis van de site gaat terug tot 1898, wanneer landbouwer Camiel Vandewalle-Rots er een woning laat bouwen. In 1923 wordt ten westen van het woonhuis een aanpalende cichorei-ast gebouwd door landbouwer Alfons Matton-Brouckaert. De woning wordt in 1945 verbouwd, vergroot met een aanbouw aan oostzijde, voorzien van een nieuw parement en kadastraal verenigd met de voormalige cichorei-ast. Jerome Mattan-Rigole laat in 1947-1948 de tegenover gelegen roterij bouwen, naar ontwerp van architect Louis Kindt uit Kortrijk. De vlasfabriek wordt in de loop van de tweede helft van de 20ste eeuw licht verbouwd, de voormalige stookplaats ingericht als stal.

Langgestrekt licht schuin op de straat ingeplant volume onder zadeldaken in mechanische pannen, met omhaagde voortuin. Vernieuwde gootlijsten. Woonhuis van drie traveeën en twee bouwlagen gekenmerkt door een parement in rode sierstenen met decoratief metselwerk in de vorm van lisenen en omlijsting van de rechthoekige muuropeningen. Verdiepte (getrapt) rondbogige deuropening onder een gevelkapel met beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind. Naastliggende halfronde erker. Gebruik van similisteen voor de plint, lateien en vensterposten. Rechts een lagere aanbouw met vernieuwd parement. Links van het woonhuis een landgebouw/ schuur onder lagere nok, met behouden parement in bruinrode baksteen, hoge schuifpoort.

Tegenover gelegen vlasfabriek met bewaarde bakstenen fabrieksschouw. Roterij in betonbouw met vier rootkamers met verdwenen deuren. Vernieuwd parement aan noord-, oost- en zuidzijde van de machinekamer, omgevormd tot stallen.

  • Gemeentearchief Pittem, Bouwaanvragen.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Pittem, 1898/8, 1923/27, 1945/27, 1948/48.

Bron: DEVOOGHT K. & SANTY P. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Pittem met deelgemeente Egem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL49, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vlasfabriek en vlasserswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/211787 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.