erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
211926
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/211926

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoevetje bestaande uit 18de- tot 20ste-eeuwse hoevegebouwen, op site minimaal opklimmend tot het eerste kwart van de 17de eeuw.

Met één volume afgebeeld in het renteboek van Pittem van 1622. Op het renteboek van de heerlijkheid Pittem (1762) wordt het woonhuis op huidige plaats weergegeven, een parallel volume ten zuiden aan straatzijde. De Ferrariskaart (1770-1778) toont drie volumes op deze plaats. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) wordt de nog bestaande tweewoonst afgebeeld, met ten zuiden daarvan een bakhuis op de grens van de twee percelen en een schuur langs de Sint-Amandsstraat. Ten zuiden, op het kruispunt, bevond zich een kleinere tweewoonst (thans nummer 2). Op de Atlas der Buurtwegen (1846) wordt de hoeve aangeduid als "Ferme Desmet". In 1862 registreert het kadaster een vergroting van de schuur de bouw van een stalletje ten zuiden van de westelijke woning (Vijfstraat nummer 14). In 1939 worden enkele nieuwe landgebouwen opgericht. De westelijke woning wordt uitgebreid aan westzijde. Het bakhuis wordt afgebroken en de schuur wordt volgens plan licht verbouwd en vergroot.

Hoevetje met erf in losse verharding, toegankelijk vanaf de Sint-Amandsstraat. Aan noordzijde een tweewoonst van één bouwlaag en vier (Vijfstraat) en drie (Sint-Amandsstraat) traveeën. Verankerd bakstenen volume onder licht overkragend zadeldak in mechanische pannen. Grijsbeschilderde erfgevel en roodbeschilderde noord- en oostgevel. Getoogde muuropeningen in het rechter woongedeelte, met vernieuwde ramen en bewaarde luiken. Betegelde onderdorpels. Linker woongedeelte met getoogde deuropening en gewijzigde rechthoekige vensters en raaminvulling, mogelijk ter vervanging van vroegere bolkozijnen. Kleine smalle vensters met vernieuwd schrijnwerk in de noordgevel. Vlechtingen in de oostelijke zijgevel. Aanbouwen aan west- en oostzijde. Interieur met balkinscriptie "1777" (Sint-Amandsstraat).

Ten westen van het erf een landgebouwtje uit het interbellum, onder zadeldak in mechanische pannen. Twee stalvensters en twee deuren onder een witbeschilderde betonlatei. Langs de Sint-Amandsstraat situeert zich een landgebouw onder een zadeldak bedekt met golfplaten. Bakstenen gebouw, met gepekte plint aan erfzijde. Centrale schuifpoort en later ingebrachte stalvensters onder een witbeschilderde betonlatei. Bewaarde getoogde deuropening met houten deurtje aan erfzijde. Restanten van baksteenmuur in ander metselwerkverband. Aanbouwen aan west- en noordzijde. In 1936 wordt de ast opnieuw vergroot door een aanbouw aan westzijde.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Pittem, 1862/128, 1939/15.
  • Rijksarchief Brugge, Gemeente Pittem. Oud Archief, nr. 29: "Rentebouck vanden heerschepe van Pitthem", door Lowys de Bersaques, 1622, kaart 5.

Bron: DEVOOGHT K. & SANTY P. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Pittem met deelgemeente Egem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL49, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/211926 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.