erfgoedobject

Kasteeldomein Ronceval en aanhorigheden

bouwkundig / landschappelijk element
ID
211956
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/211956

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kasteel "Ronceval" of "Ronseval" en conciërgerie/ koetshuis, uit het laatste kwart van de 19de eeuw, gelegen op de grens met Tielt, met hoofdtoegang langs de Meulebeeksesteenweg in Tielt.

Historiek

Het kasteel wordt op oude postkaarten en een verkoopsadvertentie vermeld als kasteel "Ronseval", tijdens de 20ste eeuw tevens bekend als "Kasteel van Tielt" of "Kasteel Berghoek".

Het kasteel wordt samen met een koetshuis/ conciërgerie volgens literatuur gebouwd circa 1885, volgens kadastergegevens in 1895. Bouwheer was baron Adile-Jacques Mulle de Terschueren (Tielt, 1857 – Brussel, 1932), doctor in de rechten, advocaat aan het Hof van Beroep in Brussel en actief in de nationale en plaatselijke Tieltse politiek. Hij behoort tot de conservatief katholieke familie Mulle de Terschueren en is de kleinzoon van Emile-Pierre die in Tielt het huis "Mulle de Terschueren" laat optrekken.

Gedurende de Eerste Wereldoorlog zijn er hoge Duitse officieren gelegerd, die in Tielt hun hoofdkwartier hebben gehuisvest. Achter of op het kasteel stonden zoeklichten en afweergeschut. Na de familie Adile-Jacques Mulle de Terschueren, werd het kasteel van 1920 tot 1925 bewoond door Emile Bosschaert de Bouwel. Perceelswijzigingen geregistreerd bij kadaster in 1926 wijzen mogelijk op een (her)aanleg van het park of de padenstructuur. Vanaf 1925 is het kasteel eigendom van Prosper van Ginderdeuren, textielfabrikant uit Aalst. In de Tweede Wereldoorlog dient het kasteel als hoofdkwartier van het VIIde legercorps en de Etat-Major, tijdens de laatste dagen van de achttiendaagse veldtocht.

Beschrijving

Een plaatsbezoek werd niet toegestaan. Beschrijving op basis van archieffoto's (1977) en oude postkaarten (circa 1900-1930).

Kasteel (nummer 11) in eclectische stijl (voornamelijk neorenaissance), met een symmetrische gevel in bak- en zandsteenstijl, van zeven/ vijf traveeën en twee bouwlagen onder een steil leien afgeplat schilddak, ten westen geflankeerd door een torentje van drie bouwlagen op een cirkelvormige grondplan. Gemarkeerd middenrisaliet onder apart schilddak, voorzien van een portiek op het gelijkvloers en groot dakvenster onder gebroken fronton, getypeerd door een opeenvolging van zuilen/ pilasters uit de Dorische, Ionische en Korinthische orde. Rechthoekige vensters gevat in een witstenen omlijsting, op de verdieping voorzien van oren en een siersluitsteen. Tevens gebruik van witsteen voor de zuilen, pilasters, balustrade boven de portiek en voor de banden, cordonlijsten, dakkapellen, hoekblokken en de gemarkeerde en geprofileerde schoorsteenvolumes. Vier grote dakkapellen omlijst door pilasters, met hoofdgestel en driehoekig fronton. Twee bijkomende kleine zolderdakkapellen. Schilddaken bekroond door sierlijke metalen vorstkammen. Geprofileerde houten kroonlijsten. Samengestelde torenspits, bestaande uit een koepel en lantaarn, bekroond door een onderbroken smalle, meerzijdige spits.

Ten noorden daarvan de conciërgerie met koetshuis (nummer 12), van één bouwlaag, opgetrokken in eenzelfde stijl, in rode baksteenbouw met natuurstenen hoekkettingen en omlijstingen, onder dakenspel van steile leien schilddaken met vorstkammen en zoldervensters met fronton. Haaks bijgebouw onder zadeldak, geflankeerd door serre.

Kasteeldomein op golvend terrein, gekenmerkt door twee onregelmatig gevormde graszones, waarvan het westelijke aansluitend op het kasteel, het oostelijke voorzien van een vijver aan zuidzijde, en omringd door parkbosgordels met onder meer zomereik en beuk. Gewijzigde en ontdubbelde parktoegang.

  • Archief Ruimte en Erfgoed - Afdeling West-Vlaanderen, fotoarchief.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Pittem, 1895/12.
  • ARICKX V., Geschiedenis van Pittem, Pittem, 1951, p. 23-24.
  • MARTENS W., Mei 1940. De regio Tielt in de vuurlinie, Tielt, 2003, p. 148.
  • VANDERMEULEN J., Thielt 1914-1918. Strategische hoogte voor Hertogen en Prinsen, Tielt, 2008, p. 140-141.
  • VERMEULEN J., Oude foto's van Pittem en Egem, Pittem, 2003, 2 delen.

Bron: DEVOOGHT K. & SANTY P. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Pittem met deelgemeente Egem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL49, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Kasteelhoeve

  • Is deel van
    Sint-Jozefsstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kasteeldomein Ronceval en aanhorigheden [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/211956 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.