erfgoedobject

Conciërgewoning

bouwkundig element
ID
211958
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/211958

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Conciërgewoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Woning, opgetrokken in de jaren 1920, vermoedelijk als conciërgewoning van de naastgelegen weeffabriek, die door Hilaire Verbeke is opgericht in 1914 en in 1929 vergroot en omschreven als "stoomweverij".

Schuin op de weg gesitueerde éénlaagswoning, bestaande uit drie traveeën onder een zadeldak in mechanische pannen. Vernieuwde gootlijst. Rode baksteenbouw met accenten in gele baksteen voor banden, tandfriezen en ontlastingsbogen. Metselwerk gekenmerkt door een strakke voeg met dagstreep. Verdiepte gevelvlakken tussen lisenen en centraal risaliet, oplopend in een dakvenster met puntgevel. Getoogde muuropeningen voorzien van vernieuwd schrijnwerk. Gepekte plint.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Pittem, 1914/11, 1929/34.

Bron: DEVOOGHT K. & SANTY P. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Pittem met deelgemeente Egem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL49, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Conciërgewoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/211958 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.