erfgoedobject

Kapel en Sint-Jozefsschool

bouwkundig element
ID
211979
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/211979

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kapel en voormalige Sint-Jozefsschool, in de volksmond gekend als "Kriekeschooltje", in 1869 opgericht door de zusters van Maria van Pittem (zie Stationsstraat), herbouwd tot de huidige toestand in 1947. Het kadaster geeft in 1869 een "huis, school en gebouw" weer bestaande uit twee vleugels, één parallel met de Kriekestraat en één met de Meulebekestraat en een bijgebouw ten noorden. In 1873 wordt de school uitgebreid met een kapel, toegewijd aan Sint-Jozef. De twee grote volumes worden door het optrekken van de kapel aan elkaar gebouwd. In 1903 worden huis en school vergroot door de bouw van een smal volume tegen de westelijke perceelgrens, waarin een nieuwe klas wordt ondergebracht. In 1947-1948 worden de 19de-eeuwse schoolgebouwen en de kapel herbouwd en vergroot. De speelplaats wordt vergroot, geplaveid en van een grote galerij voorzien.

Roodbakstenen gebouwen, bestaande uit grote vleugel parallel met de Kriekestraat en een kleiner volume langs de Meulebekestraat, onder dak in rode mechanische pannen (respectievelijk zadeldak en schilddak). Nieuwe aanbouw aan noordzijde. Getrapte daklijst met muizentandfries. Rechthoekige vensters met vernieuwd schrijnwerk langs de Meulebekestraat. Klas(sen) langs de Kriekestraat verbouwd tot enkele kleine wooneenheden.

Kapel op de hoek van twee straten, onder één dak met het volume langs de Kriekestraat. Voorgevel langs de Meulebekestraat in de vorm van een asymmetrische puntgevel op schouderstukken, doorbroken door een klokkentorentje. Rondbogige vensters, langs de Meulebekestraat gekoppeld per twee. Voorgevel met drielicht en rondbogige kapelnis met beeld van Heilige Jozef met Kind, onder een natuurstenen topkruis met de inscriptie "IHS". Toegang via een dubbele deur met rechte omlijsting.

Interieur gekenmerkt door geelbakstenen wanden en plafond in de vorm van een inspringend tongewelf, boven een plint uit bruine bakstenen. Vloer uit witte en rode tegels. Gemetseld bruinbakstenen altaar voorzien van een rondbogige nis met beeld van de Heilige Jozef. Opschrift "HEILIGE JOZEF/ BESCHERM/ ONS". Offerblok met relikwie. Wanden versierd met kruisweg bestaande uit veertien staties.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Pittem, 1870/8, 1879/11, 1904/113, 1947/38.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Pittem, s.l., s.d., nr. 13.
  • DESCHOUT T., De Congregatie van de Zusters van Maria van Pittem: ontstaan en uitbreiding tot na de tweede wereldoorlog, (onuitgegeven licentiaatsverhandeling), Katholieke Universiteit Leuven, 1979, p. 81-84, 103.
  • VERSCHUERE A., De Zusters van Maria van Pittem, een eeuw congregatieleven…, Tielt, 1948, p. 26-27, 74.

Bron: DEVOOGHT K. & SANTY P. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Pittem met deelgemeente Egem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL49, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapel en Sint-Jozefsschool [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/211979 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.