is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woonwinkelpand
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woonwinkelpand
Deze vaststelling was geldig van tot
Woonwinkelpand, thans tearoom Castelly.
Volgens kadaster opgetrokken in 1928 in opdracht van winkeliersters Fibronia en Elodia Van Daele, op de plaats van drie kleine woningen.
Volume in oranjerode baksteenbouw van twee bouwlagen en vijf traveeën (ongelijke travee-indeling), onder zadeldak in bruingeglazuurde mechanische pannen (nok parallel met straat). Houten kroonlijst op klossen. Arduinen plint. Rijkelijk gebruik van witte natuursteen voor venster-, deur- en poortomlijstingen van de begane grond, en boven de vensters van de verdieping. Woon- en winkelgedeelte gemarkeerd door oplopende muurdammen. Begane grond met rondbogige muuropeningen (woongedeelte) en brede segmentboogopening (winkelgedeelte), deels vernieuwd houtwerk met schuiframen en verticale roedeverdeling in de bovenlichten; deels beglaasde deur met geometrische hekwerk. Fraaie winkelpui met onder meer gebogen glaspartijen en kleine of verticale roedeverdeling in bovenlichten; portiek in granitovloer met omlijnende mozaïeken. Op de verdieping rechthoekige vensteropeningen met vernieuwde T-ramen, borstwering met overhoekse baksteen. Rechtertravee met bow-window steunend op natuurstenen console, uitgewerkt als vrouwenhoofd met bloementuil; vernieuwde ramen tussen natuurstenen stijlen en tussendorpels. Daarboven een klein balkon met geometrisch ijzeren hekwerk, travee oplopend boven de kroonlijst, gevat tussen twee muurdammen en afgesloten met gebogen kroonlijst. Aan westzijde een lagere autobergplaats.
Bron: DEVOOGHT K. & SANTY P. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Pittem met deelgemeente Egem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL49, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)