erfgoedobject

Eclectisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
212095
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212095

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Eclectisch burgerhuis, opgetrokken in 1910 in opdracht van handelaar Jules De Deurwaerder - De Munster op de plaats van een vroeger magazijn en rosmolen. Het oostelijker gelegen huis met achterliggende bakkerij behoorde tot dezelfde eigenaar.

Woning van twee bouwlagen en zes traveeën onder mansardedak in zwartgeglazuurde mechanische pannen, staande dakvlakken in natuurleien, verdwenen oeil-de-boeuf. Geprofileerde houten kroonlijst op klosjes met voluutvormige modillons. Vooruitspringende rechtertraveeën met in- en uitgezwenkte topgevel onder zadeldak met haakse nok. Winkelraam tot op de grond getrokken om poort voor autobergplaats te integreren. Op de borstwering van de zolderverdieping de arduinen jaartalsteen "ANNO 1910". Linkertraveeën onder verhoogde tuitgevel met bolbekroningen.

Korfbogige muuropeningen met oorspronkelijk houten schrijnwerk, schuiframen op de begane grond, T-ramen op de verdieping. Dubbele voordeur, toegankelijk via twee treden, rechts geflankeerd door gietijzeren voetschraper. Zoldervensters als drielicht uitgewerkt. Rijkelijk gebruik van arduin voor plint, speklagen, water- en kordonlijsten, sluitstenen, schouderstukken en dekstenen.

  • Gemeentearchief Pittem, Bouwaanvragen.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Pittem, 1911/10.

Bron: DEVOOGHT K. & SANTY P. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Pittem met deelgemeente Egem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL49, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eclectisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212095 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.