erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
212106
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212106

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve, bestaande uit 19de- en 20ste-eeuwse gebouwen, op oudere site.

Op het landboek van Pittem uit 1761 wordt op deze plaats één volume weergegeven, gelegen op de grens met Egem, aan zuidzijde van de Hoogdoornstraat. Op de Ferrariskaart (1770-1778) wordt de hoeve weergegeven als twee parallelle volumes. Het primitief kadasterplan (circa 1830) toont een boerenhuis, haaks oostelijk landgebouw en zuidelijk bakhuis, eigendom van de erfgenamen van landbouwer de Caigny uit Pittem. In 1862 registreert het kadaster de vergroting van het boerenhuis, een klein stukje wordt afgesplitst als aparte woongelegenheid. Rond 1880 wordt de schuur afgebroken en vervangen door de huidige schuur, parallel met het boerenhuis. In 1888 wordt aan zuidzijde van de hoeve de nieuwe steenweg aangelegd. De voormalige Hoogdoornstraat blijft bestaan als veldwegel ten noorden van de hoeve. In 1926 wordt een nieuwe woning gebouwd ten zuiden van het erf, schuin ten opzichte van de straat. Het bakhuis wordt vergroot tot het huidige bijgebouw, het oude woonhuis wordt omgevormd tot landgebouw (thans verdwenen). Gedurende de 20ste eeuw als pachthoeve eigendom van de familie Schoorman.

Hoeve bestaande uit losstaande roodbakstenen hoevegebouwen onder zadeldaken in mechanische pannen. Langsheen de straat een eenlaagse woning van vier traveeën (nok schuin ten opzichte van straat), met tandfries en getoogde muuropeningen met bewaard houtwerk met grote roedeverdeling, arduinen onderdorpels. Latere lagere aanbouw van twee traveeën met rechte vensteropeningen (betonlateien). Oostelijke zijgevel met rondbogig zoldervenster. Ten oosten een haaks bijgebouw in donkerrode baksteenbouw onder zadeldak in mechanische pannen; zuidwestelijke zijgevel met uitspringende rondbogige kapelnis met beglazing en hekwerk, beeld Onze-Lieve-Vrouw met Kind. Achterliggend verhard erf met ten oosten een schuurvolume in lichtrode baksteenbouw onder zadeldak in mechanische pannen. Erfgevel met centrale schuurpoort, lagere schuifpoort en stalvenstertjes onder betonlatei. Overige nieuwere hoevegebouwen.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Pittem, 1862/78, 1880/23, 1926/23.
  • Rijksarchief Brugge, Gemeente Pittem. Oud Archief, nr. 28/6: "Nieuwe ommelooper ende terrier der prochie van Pitthem", door D. Seghers, 1761.

Bron: DEVOOGHT K. & SANTY P. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Pittem met deelgemeente Egem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL49, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212106 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.