erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
212170
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212170

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Burgerwoning uit 1906.

Op het primitief kadasterplan (circa 1830) wordt op deze plaats reeds bebouwing weergegeven. In 1906 wordt de oudere bebouwing afgebroken en een nieuwe woning gebouwd, in opdracht van handelaar Polydoor Van Maele, tevens eigenaar van nr. 15 en van een olieslagerij in de Schuiferskapellestraat. Recent gerenoveerd, onder meer met inbreng van nieuw schrijnwerk. Thans in gebruik als opvangcentrum van het OCMW.

Woning van twee bouwlagen en vier traveeën onder mansardedak in zwartgeglazuurde pannen en leien. Houten dakvenster met fronton, geflankeerd door twee oeils-de-boeuf. Houten geprofileerde kroonlijst op klosjes. Voorgevel in siercementering, op de begane grond met bossagewerk, imitatiesluitstenen en druiplijst, op de verdieping met horizontale voegimitatie en entablementen boven de vensteropeningen. Arduinen kordonlijsten en plint. Rechthoekige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk (kunststof). Houten voordeur met beglazing en fraai hekwerk, geprofileerde en getande tussendorpel van bovenlicht. Haakse achteraanbouw van twee bouwlagen onder half schilddak, aangepaste muuropeningen.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Pittem, 1906/2.

Bron: DEVOOGHT K. & SANTY P. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Pittem met deelgemeente Egem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL49, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212170 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.