erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
212172
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212172

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve, bestaande uit boerenhuis en landgebouw met minstens 18de-eeuwse kern. Weergegeven op een ontwerp voor de aanleg van de steenweg Tielt-Rijsselende uit 1756 en op het renteboek van de heerlijkheid Claerhout (1762), in L-vormige constellatie. De kaart uit 1756 vermeldt de hoeve als eigendom van griffier Amerlinck. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) weergegeven in de huidige L-vormige constellatie. In de eerste helft van de 20ste eeuw wordt de erfgevel gecementeerd, in de tweede helft van de 20ste eeuw twee westelijke traveeën aangebouwd of vernieuwd.

Losstaande hoevegebouwen in L-vormige opstelling rond een erf in losse verharding. Ten noorden het boerenhuis onder vernieuwd pannen zadeldak (nok parallel met straat). Gecementeerde erfgevel van vier traveeën met voegwerkimitatie, rechthoekige vensteropeningen (houten schuiframen), getoogde deur binnen omlijsting in kleine gesmoorde baksteentjes. Oostelijk aangebouwde traveeën in oranje baksteen. Westelijke aanbouw (stalletje) onder lessenaarsdak. Ten oosten een haaks schuurtje in donkerrode baksteenbouw onder zadeldak in mechanische pannen. Zuidelijke zijgeveltop met asemgaten. Houten gevelkapel met buste Onze-Lieve-Vrouw. Erfgevel met getoogde muuropeningen, deels vervangen door betonlateien. Rechthoekige poorten. Noordelijke verlenging, zie bouwnaad en overkraging.

  • Rijksarchief Brugge, Verzameling kaarten en plannen, nr. 1501: Plan van de steenweg tussen Tielt en de herberg 'Rysselinde' op de baan van Brugge naar Kortrijk, door C. Verhaeghe, 1756.

Bron: DEVOOGHT K. & SANTY P. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Pittem met deelgemeente Egem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL49, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212172 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.