erfgoedobject

Hoeve Goed te Ooigem

bouwkundig element
ID
212173
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212173

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Goed te Ooigem
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Historische hoeve "Goed te Ooigem", met voornamelijk 19de-eeuwse landgebouwen, mogelijk met oudere kern, op oudere site.

Gezien de naamgeving is de hoeve tijdens het ancien regime vermoedelijk afhankelijk van de vrijheerlijkheid van Ooigem. Op het landboek van Pittem uit 1761 (26ste begin) wordt het boerenhuis weergegeven binnen een aparte circulaire walgracht. Ten oosten liggen de landgebouwen, aaneengesloten op L-vormig grondplan. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) wordt dezelfde opstelling weergegeven, maar is de walgracht verdwenen. Ten noorden bevonden zich kleinere bijgebouwen, waarvan één afgebroken in de jaren 1860, het ander vernieuwd in 1893, zie jaartalsteen. Ten zuiden bevond zich een poel. De pachthoeve was in het midden van de 19de eeuw eigendom van de vrouw Ernest Solvyns-Martens uit Gent. Op het eind van de 19de of het begin van de 20ste eeuw wordt aan erfzijde parallel met de stalvleugel een overdekte mestvaalt gebouwd. Na een brand in 1916 wordt de schuur heropgebouwd. In de loop van de tweede helft van de 20ste eeuw wordt het boerenhuis ingrijpend vernieuwd. De landgebouwen worden behouden, licht verbouwd en aangepast aan de huidige functie (werktuigenatelier, -toonzaal en -opslag).

Hoeve toegankelijk via ijzeren hek tussen witgekalkte bakstenen pijlers, met oprit in losse verharding, leidend tot een verhard erf. Aan oost- en zuidzijde met aaneengesloten geheel van landgebouwen in donkerrode baksteenbouw, op L-vormig grondplan. Ten oosten de dwarsschuur, onder zadeldak in mechanische pannen, met twee schuifpoorten en recenter geïntegreerde ramen, gedichte asemgaten. Aan zuidzijde verbonden met de langgerekte stalvleugel, met pannen zadeldak onder lagere nok. Laadvensters onder haakse nok. Getoogde muuropeningen, deels vergroot en/of dichtgemetseld. Het westelijke deel is voorzien van nieuw parement (toonzaalruimte). Centraal aanpalende overdekte mestvaalt, onder schilddak in mechanische pannen (parallelle nok), gevelopeningen gedicht.

Ten oosten van het erf een boerenhuis, ingrijpend vernieuwd en volledig voorzien van nieuwe parementen, mogelijk met bewaarde oudere kern. Ten noorden van de woning een verbouwd bijgebouw, uitgebreid onder mank zadeldak en voorzien van nieuwe muuropeningen. Jaartalsteen in de geveltop: "1893".

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Pittem, 1865/27.
  • Rijksarchief Brugge, Gemeente Pittem. Oud Archief, nr. 28/6: "Nieuwe ommelooper ende terrier der prochie van Pitthem", door D. Seghers, 1761, kaart 26.

Bron: DEVOOGHT K. & SANTY P. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Pittem met deelgemeente Egem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL49, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Goed te Ooigem [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212173 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.