erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
212196
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212196

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve, bestaande uit een boerenhuis uit de jaren 1920 en een 19de-eeuwse schuur, mogelijk met oudere kern.

Het landboek van Pittem uit 1761 (31ste begin) toont de hoeve met L-vormige constellatie. De Ferrariskaart (1770-1778) geeft drie volumes weer. De hoeve wordt aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1830) en de Atlas der Buurtwegen (1846) in L-vormige constellatie met boerenhuis en schuur op de huidige plaats en een bakhuis ten zuidoosten van het erf. Rond 1830 is de pachthoeve eigendom van Désiré Maelcamp uit Doornik, naar het einde van de 19de eeuw toe van Charlotte Erembault du Maisnil. Ten oosten van de hoeve liep een landwegel, vermeld op de Atlas der Buurtwegen (1846) als "Kerkwegel", lopend van het "Goed te Vlienderbeke" (Bergstraat) naar de "Pattyne", thans onderbroken door de spoorweg. In 1889 registreert het kadaster de bouw van een nieuw volume ten noordoosten van het erf, in 1896 wordt het woonhuis verlengd aan noordoostzijde. In 1928 wordt het woonhuis herbouwd of ingrijpend verbouwd, zie jaartalsteen in noordoostelijke zijgevel. In 1929 registreert het kadaster de uitbreiding van de schuur aan zuidzijde.

Verharde erfoprit, toegang gevend tot de hoeve, bestaande uit losstaande gebouwen rondom een erf in verharding en gazon. Ten noordwesten het boerenhuis, in rode baksteenbouw onder mansardedak in zwartgeglazuurde mechanische pannen. Geprofileerde houten kroonlijst. Voorgevel (noordwestzijde) van zeven traveeën, met dubbel tandfries en gele baksteenbanden. Getoogde muuropeningen met arduinen onderdorpels en vernieuwd schrijnwerk. Achtergevel (erfzijde) met twee oostelijke opkamertraveeën, getoogde keldervensters met traliewerk. Gewijzigde muuropeningen in de zijgevels. Roodbeschilderde muurankers.

Ten zuidwesten van het erf een schuurstalvolume, in donkerrode baksteenbouw onder zadeldak in golfplaten (nok haaks op boerenhuis). Aan achterzijde met sleepdak, deels in Vlaamse pannen. Witgekalkte erfgevel met gepekte plint. Poort onder verhoogde dakoverstek. Getoogd stalvenstertje, gewijzigde rechte deur- en poortopeningen onder betonlateien. Ten zuidoosten een stalletje onder zadeldak in Vlaamse pannen, volledig ingebouwd door latere uitbreidingen. Ten noordoosten wordt het erf afgesloten door een recent bedrijfsgebouw.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Pittem, 1889/36, 1897/7, 1929/23.
  • Rijksarchief Brugge, Gemeente Pittem. Oud Archief, nr. 28/6: "Nieuwe ommelooper ende terrier der prochie van Pitthem", door D. Seghers, 1761, kaart 31.

Bron: DEVOOGHT K. & SANTY P. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Pittem met deelgemeente Egem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL49, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212196 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.