erfgoedobject

Dorpswoning

bouwkundig element
ID
212197
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212197

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg De Rooster
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige herberg "De Rooster", verbouwd tot samenstel van twee woningen. De woningen worden reeds weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830), als eigendom van winkelier Ferdinand Ameye uit Pittem. Het huis wordt diverse malen gesplitst en terug samengevoegd, oorspronkelijk als eenlaagsvolume onder mansardedak, zie vroegere daklijn met vlechtingen op de zijgevels. Vermoedelijk in de loop van de 19de eeuw verbouwd tot twee bouwlagen. Op postkaarten van circa 1900 weergegeven als één geheel, van vijf traveeën en linkerpoorttravee, in gebruik als herberg "De Rooster", met bijhorende slagerij, uitgebaat door familie Braekevelt. Vermoedelijk wordt tijdens het interbellum de huidige lijstgevelafwerking in bepleistering met horizontale imitatievoeg aangebracht. In de loop van de verdere 20ste eeuw wordt de herberg gesplitst en ingericht tot twee woningen, met inbreng van een tweede voordeur.

Breed volume van twee bouwlagen onder zadeldak in zwarte Vlaamse pannen, thans onderverdeeld in twee wooneenheden. Houten kroonlijst. Gepleisterde lijstgevel van vijf traveeën en linkerpoorttravee, met horizontale imitatievoeg en -omlijstingen, plint met vakken in natuursteenimitatie. Rechthoekige muuropeningen. Nummer 13 met houten T-ramen op de verdieping, bewaarde voordeur met fraai houtsnijwerk en drieledige beglazing, onder rechthoekig bovenlicht. Nummer 15 en begane grond nummer 13 voorzien van nieuw schrijnwerk. Zijgevels in blote baksteen, met zichtbare vroegere daklijn met vlechtingen. Nummer 15 met later ingebrachte deuropening.

  • DEVOLDERE W., LAMBRECHT J., Oud-Pittem, Tielt, 1973, afbeelding 17.

Bron: DEVOOGHT K. & SANTY P. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Pittem met deelgemeente Egem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL49, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Nummer 15 werd gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Enkel de drie rechtse traveeën zijn dus nog bewaard.

  • Google Maps, Streetview, Verbieststraat 15, Pittem [online] (geraadpleegd op 11 oktober 2021). 
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212197 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.