erfgoedobject

Hoeve 't Muizelaerehof

bouwkundig element
ID
212204
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212204

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve 't Muizelaerehof
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

"'t Muizelaerehof", met boerenhuis uit circa 1940, op oudere hoevesite met nieuwe nutsgebouwen.

Op het renteboek van de heerlijkheid Claerhout uit 1614 wordt op deze plaats reeds bebouwing aangeduid. Op het landboek van Pittem (5de begin) uit 1761 wordt de hoeve weergegeven met woonhuis en landgebouw in L-vormige opstelling. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) ook met bakhuis ten zuiden van het erf, en gelegen ten westen van de landwegel "Bekkemvoetweg". Rond 1838 wordt het boerenhuis uitgebreid met een stalvleugel in het verlengde en wordt het haakse landgebouw afgebroken. In 1941 registreert het kadaster de vergroting van het woonhuis, vermoedelijk wordt op de plaats van het ouder woonhuis een volledig nieuw volume opgetrokken. In 1943 registreert het kadaster diverse landgebouwtjes, vermoedelijk regularisering van vroegere wijzigingen. Ten zuiden van de hoeve werd een tabakhangar opgericht (verdwenen). In het begin van de 21ste eeuw worden alle oudere bijgebouwen afgebroken, het woonhuis wordt behouden.

Dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën in rode baksteenbouw onder schilddak in zwartgeglazuurde mechanische pannen. Vernieuwde kroonlijst. Travee-indeling met verdiepte muurvelden, afgeboord met baksteenfries. Rechthoekige muuropeningen onder betonlateien, in similibepleistering doorgetrokken als gevelbanden. Houten T-ramen op de verdieping. Decoratief metselwerk op de borstwering. Gecementeerde plint. Oostelijke nieuwe lagere garageaanbouw onder afgewolfd zadeldak, ter vervanging van een ouder en langer volume.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Pittem, 1943/II/15.
  • Rijksarchief Brugge, Gemeente Pittem. Oud Archief, nr. 28/6: "Nieuwe ommelooper ende terrier der prochie van Pitthem", door D. Seghers, 1761, kaart 5.
  • Rijksarchief Kortrijk, Familiearchief de Limburg-Stirum, nr. 5: Renteboek heerlijkheid Claerhout, 1614.

Bron: DEVOOGHT K. & SANTY P. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Pittem met deelgemeente Egem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL49, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve 't Muizelaerehof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212204 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.