erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
212275
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212275

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve, voornamelijk met 19de-eeuws gebouwenbestand, vermoedelijk de historische hoeve "De Kardinaal", waarvan de naam in gebruik was vanaf de 16de tot het begin van de 20ste eeuw.

Reeds in 1564 als een "behuust plecxken" omschreven. In de nabijheid gelegen van het in 1845 vermelde bos "De grote Kardinaal". Schematisch weergegeven in het landboek van Egem van 1725 en met één volume op de Ferrariskaart (1770-1778). Tegen circa 1830 was het gebouwenbestand aangegroeid tot vier volumes. Circa 1885 wordt de hoeve volgens kadastergegevens grondig verbouwd: het bestaande woonhuis ten noorden wordt omgevormd tot landgebouw en er wordt een nieuwe woning en een bakhuis opgetrokken aan westzijde van het perceel, het volume aan zuidzijde van het perceel verdwijnt, de schuur ten oosten wordt vermoedelijk heropgebouwd met een nieuw kleiner volume ten zuiden daarvan. Vanaf het einde van de 19de tot het einde van de 20ste eeuw in bezit van de familie de Ghellinck. Circa 1941 wordt een nieuw landgebouw op het erf opgetrokken, samen met het oude woonhuis en bakhuis afgebroken in 1993. De schuur waaraan reeds tussen 1941 en 1982 een achteraanbouw was gerealiseerd, wordt in 1993 opnieuw door aanbouwen vergroot. Er wordt een klein volume gebouwd ten noorden van de woning. Het klein volume ten zuiden van de schuur wordt volgens mutatieschetsen tussen 1982 en 1993 aan het hoofdvolume aangebouwd.

Hoeve met verhard erf, ten westen en ten zuiden toegankelijk via een ijzeren hek tussen ronde bakstenen pijlers. De westelijke toegang leidt naar de hoeve via een jonge dreef door een weide. Eénlaags woonhuis in donkerrode baksteenbouw onder zadeldak in Vlaamse pannen, met vijf traveeën aan erf- en zeven aan voorzijde. Zwartbeschilderde plint, nieuwe gootlijsten. Licht getoogde muuropeningen voorzien van vernieuwd houtwerk.

Ten oosten van het erf een grote schuur onder zadeldak in golfplaten. Rode baksteenbouw met rijen asemgaten en oculus in de zijgevels. Vernieuwde muuropeningen. Deels vernieuwde erfgevel, aansluitend bij de aangebouwde lagere stal onder stomp zadeldak ten zuiden.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Egem, 1885/11, 1941/15, 1982/4, 1993/7.
  • ARICKX V., Geschiedenis van Egem. Deel I: een dorp voor de Franse Revolutie, Kortrijk, 1982, p. 43.

Bron: DEVOOGHT K. & SANTY P. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Pittem met deelgemeente Egem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL49, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212275 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.