erfgoedobject

Bedrijfsgebouw Bernina

bouwkundig element
ID
212329
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212329

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bedrijfsgebouw Bernina
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Bedrijfsgebouw Bernina (hoort bij Brugsesteenweg nr. 191) uit 1947, gegroeid uit een werkhuis voor landbouwmachines en fietsen, in 1900 door de broers Medard en Remi Heyndrickx opgericht.

De activiteit werd in 1903 uitgebreid met de verkoop van naaimachines. Voor de Tweede Wereldoorlog werd handel gedreven in fietsen en naaimachines, de afdeling voor landbouwmachines werd in de jaren 1920 overgeplaatst naar Pittem. Na de Tweede Wereldoorlog spitste de activiteit zich toe op de assemblage en verkoop van naaimachines. Het tijdens de Tweede Wereldoorlog vernielde hoekpand werd volgens kadastergegevens in 1947 herbouwd en uitgebreid met een fabrieksvleugel parallel met de Kasteeldreef. Jozef Heyndrickx, zoon van Remi, werd in 1947 concessionaris voor België van de Zwitserse naaimachines Bernina. Hij richtte in 1955 nv Heyndrickx-Bernina op waarvan in alle belangrijke steden en gemeenten bijhuizen werden geopend. In 1956 noteert het kadaster een haakse aanbouw van de fabriek aan oostzijde. Het gebouwencomplex werd volgens literatuur circa 1961 en 1970 verder uitgebreid en gemoderniseerd. Het bedrijf verschafte tijdens zijn bloeitijd voor 1970 werk aan 150 mensen.

Witbeschilderde baksteenbouw van zes traveeën en drie bouwlagen onder platte bedaking. Bijkomende halve bouwlaag bekroond door monumentaal geblokte letters "BERNINA" en omringd door dakterras. Vooruitspringende rechter travee, links geflankeerd door winkel- en garage-uitbouw van één bouwlaag. Brede vensteropeningen onder doorlopende betonlatei waarin bewaard houtwerk.

Ten oosten van het oorspronkelijke bedrijfsgebouw werd in 1965 in opdracht van Joseph Heyndrickx een werkhuis opgericht, herbestemd tot lofts (nummer 67). Gebouw van drie bouwlagen onder platte bedaking, aan voorzijde opengewerkt door betonnen raamwerk, thans deels ingevuld door beglazing. Bakstenen hoekpenanten, zij- en achtergevels.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Egem, 1947/7, 1965/26, 1956/32.

Bron: DEVOOGHT K. & SANTY P. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Pittem met deelgemeente Egem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL49, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Bedrijfsgebouw Bernina [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212329 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.