erfgoedobject

Boerenwoning

bouwkundig element
ID
212344
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212344

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Woonhuis uit het begin van de 20ste eeuw, van een voormalige hoevetje gelegen op de plaats van het vroegere "Bos te Rijne". Gaat terug tot het einde van de 18de of het begin van de 19de eeuw, zie reeds ontgonnen perceel met nog omringend bos op de Ferrariskaart (1770-1778) en eerste afbeelding van hoevebebouwing op primitief kadasterplan (circa 1830). In de 19de eeuw bestond de hoeve uit een landgebouw en bakhuis langs de straat (thans verdwenen) en een dieper gelegen woonhuis. Het woonhuis werd in 1908 volgens kadastergegevens wat dichter bij de weg volledig herbouwd en het oude achtergelegen boerenhuis later afgebroken.

Woonhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak in mechanische pannen. Verankerde donkerrode baksteenbouw met gecementeerde plint en aflijnende tandfries. Getoogde muuropeningen onder strek voorzien van bewaarde luiken en vernieuwde ramen, natuurstenen dorpels. Nieuwe deur onder getoogd bovenlicht. Nieuwe haaks aanbouw onder zadeldak ten zuidoosten.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Pittem, 1908/4.

Bron: DEVOOGHT K. & SANTY P. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Pittem met deelgemeente Egem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL49, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boerenwoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212344 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.