erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
212345
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212345

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve, gelegen bij de grens met Koolskamp, met gebouwenbestand uit het interbellum, op oudere site opklimmend tot het einde van de 18de of het begin van de 19de eeuw, zie reeds ontgonnen perceel met nog omringend bos afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778), waarop bebouwing weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830). In de 19de en de eerste decennia van de 20ste eeuw bestaat de hoeve uit twee volumes parallel met de straat en een bakhuis in de zuidwestelijke hoek van het perceel. In 1933 wordt het woonhuis en diepergelegen landgebouw volgens kadastergegevens vergroot, geregistreerd bij kadaster in 1941. De hoeve was toen in bezit van Arsène Ampe-Vandenbroucke, eigenaar van de steenbakkerij ten zuiden van de hoeve. In 1942 wordt een nieuw, haaks op de straat ingeplant woonhuis gebouwd. Het oude woonhuis wordt later afgebroken.

Langs de straat gelegen hoeve, omzoomd door meidoornhaag. Ten zuiden een landgebouw van anderhalve bouwlaag, opgetrokken uit rode bakstenen onder een zadeldak in mechanische pannen, aflijnende tandfries. Gecementeerde plint. Getoogde venster- en deuropeningen waarin bewaard houtwerk. Ten noordwesten een woonhuis in rode bakstenen van één/ twee bouwlagen onder haakse zadeldaken, dakkapel onder platte bedaking. Gecementeerde plint. Getoogde muuropeningen met gedeeltelijk bewaard houtwerk.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Pittem, 1941/47, 1942/4.

Bron: DEVOOGHT K. & SANTY P. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Pittem met deelgemeente Egem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL49, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212345 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.