erfgoedobject

Interbellumvilla

bouwkundig element
ID
212496
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212496

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Interbellumvilla
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Interbellumvilla
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Karakteristieke villa uit het interbellum, kadastraal geregistreerd in 1934 en vermoedelijk opgetrokken naar ontwerp van de architecten J. en P. Albert. Omringende, omheinde tuin met bijkomende ingang aan de Hollebeekstraat.

Onderzoek in het kadaster wees uit dat de woning is gebouwd in opdracht van de heer Denie–Berckmans, een ingenieur te Linkebeek. Het gemeentearchief bewaart de originele bouwaanvraag en goedkeuring van 1934. Op de bouwaanvraag is vermeld:'Propriéte de Monsieur Fernand Denie à eriger à Linkebeek, Sentier Hollebeekveld'. Het huis wordt vermeld als 'maison moderne d’esprit traditionel'. De bouw werd dus blijkbaar snel gerealiseerd, aangezien die al in 1934 werd geregistreerd in het kadaster.

De naam van de architecten staat niet op het bouwplan, maar is terug te vinden op de toegangspijler aan de Hollebeekstraat, waar een bijkomende ingang naar de woning ligt: J. et P. ALBERT, ARCH.

Vrijstaand breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder overkragend schilddak. Beraapte witbeschilderde lijstgevel met een geprononceerd deurrisaliet van bruine baksteen, refererend aan het modernisme met de afgeronde hoeken en de gemetste muurbanden. Dezelfde baksteen wordt ook gebruikt in de plint. Rechthoekige vensters, beluikt op de begane grond en verdiept portaal met rondboogdeur. In de as van het deurrisaliet is er een kleine driehoekige dakkapel met een klein rechthoekig venster. Linkerzijgevel gemarkeerd door een balkon op een uitgelengde console met getrapt motief, rechterzijgevel met een uitbouw onder schilddak met rondboogvormige muuropeningen.

Het afwisselende spel van bruine baksteen en beraapte gevelvlakken wordt herhaald in de omheining van het domein. Op regelmatige afstand zijn er beraapte pijlers op een bakstenen sokkel, met daartussen een laag baksteenmuurtje en vrij dikke buisleuningen. Klein en laag poortje aan de voorkant, hogere poort (wellicht oprit) aan de Hollebeekstraat.

  • Gemeentearchief Linkebeek, Bouwaanvragen 1934.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Linkebeek, Sectie B, 1934/22 .
  • THEYS C., GEYSELS J. 1957: Geschiedenis van Linkebeek, Brussel, 30.

Bron: DAVELOOSE B. met medewerking van KENNES H. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Linkebeek, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB12, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Daveloose, Barbara
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Interbellumvilla [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212496 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.