erfgoedobject

Villa

bouwkundig element
ID
212537
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212537

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Boven het straatniveau gelegen villa met omringende tuin, kadastraal geregistreerd in 1902 met een oostelijke uitbreiding in 1910. Verankerde baksteenbouw met typisch voorkomen van verspringende volumes van twee bouwlagen onder sterk overkragende, complexe bedaking (leien).

Combinatie van lijst- en puntgevel met links torenvormig uitgewerkte inkomtravee, rechts geflankeerd door een als puntgevel uitgewerkte en vooruitspringende venstertravee. Decoratief gebruik van witte baksteen voor de muurbanden en de accentuering van de oculus in de venstertravee. Rechthoekige vensters met I-profielen onder boogvelden die versierd zijn een bloemensgrafitto. Een bijna identieke versiering is terug te vinden in de Kerkstraat (nrs. 17-18). Deurvenster met balkon op houten consoles op de bel-etage. Rechthoekige deur met bovenlicht in glas-in-lood, laatstgenoemd ook gebruikt in het benedenvenster.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Linkebeek, Sectie B, 1902/8, 1910/15.

Bron: DAVELOOSE B. met medewerking van KENNES H. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Linkebeek, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB12, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Daveloose, Barbara
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212537 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.